Kalender


DHKEven geen gejengel meer over de kleur van die ene en ‘de Put’ van die andere Piet, over vuurwerk, het falen van onze (mannelijke) voetbalelite, over valboetes en bruggetjesleed. Na de terugblikmaand december is het nu weer tijd om vooruit te kijken. Zo zie ik beroepshalve reikhalzend uit naar de gemeenteraadsverkiezingen die in maart van dit jaar gaan plaats vinden. Met het oog op de deelname van de PVV (wie komen er op de lijst?) én de identiteitscrisis waar Beter voor Dordt momenteel mee kampt, belooft dat een spannende campagne te worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat drietal opportunistische ‘weglopertjes’ (van SP, BVD en VVD) die eveneens ‘een gooi naar de prijzen’ gaan doen, onder niet bepaald originele namen als ‘Gewoon Dordt’ en ‘De Dordtse Partij.’Kortom, genoeg stof tot schrijven en dus ‘never a dull moment’ voor deze columnist. Nu ik trouwens toch aan het vooruitblikken ben: wist u dat de Vriesestraat (althans als winkelstraat) dit jaar precies een halve eeuw oud is? En wist u dat vier van Dordrechts beroemdste ‘zonen’, te weten, beeldend kunstenaar Otto Dicke, componist Kors Monster, verzetsheld Aart Alblas en schrijver Kees Buddingh’ dit jaar honderd jaar geleden geboren zijn? Dat beeld van Johan en Cornelis op de Visbrug staat er trouwens óók precies een eeuw en verder is het in november exact 400 jaar geleden dat de Synode van Dordt een aanvang nam. In deze kerkelijke vergadering, bedoeld om alle calvinistische neuzen één kant op te krijgen, werd onder andere besloten om een officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel (de Statenbijbel) te gaan maken. Tot slot bestaat het welbekende wapen van Dordt (twee gouden griffoenen die het rood-wit-rode Dordtse schild vasthouden) in 2018 maar liefst 600 jaar.
Mocht u zich afvragen waar ik al die ‘wijsheid’ vandaan heb? Van de Dordtse historische kalender, opgezet door voormalig collega Hans Berrevoets. Mede dankzij die (digitale) kalender leest u de komende maanden in deze krant ongetwijfeld veel prachtverhalen over al die mensen en onderwerpen die in deze column de revue passeerden. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s