‘Aapjesprognose’


monkeyHet gaat ’m niet worden hoor, want tussen nu en de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kan er nog veel gebeuren en ‘veel’ is er vandaag de dag niet eens nodig om het stemgedrag van de kiezer drastisch te beïnvloeden. Toch vind ik ze altijd weer boeiend, die prognoses van opiniepeilers die, al dan niet in opdracht van krant, journaal of actualiteitenrubriek, een voorschotje nemen op de grote grijze toekomst.
Sinds een paar jaar kennen we in Dordt ook de zogeheten ‘Surveymonkey’ van Dordtenaar Marco van Schaardenburg (u zou hem kunnen kennen van iDordt) en zijn ‘peiling’ is anders dan alle andere peilingen.
Ik zal het uitleggen… althans, op de website van Marco staat een keurige uiteenzetting van de werkwijze, dus die neem ik voor het gemak even over: ‘Het verschil tussen onze manier van voorspellen en een opiniepeiling is dat we niet vragen wát iemand gaat stemmen maar wat de uitslag is volgens de voorspeller. De deelnemer maakt zo een beter overwogen keuze en het gemiddelde van alle voorspellingen zit vaak verrassend dicht bij de daadwerkelijke uitkomst. De theorie hierachter heet the wisdom of the crowd.’
Bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 zat Van Schaardenburg er ‘slechts’ 10 procent naast en dat mag je in opinieland een keurige score noemen. Ter vergelijking: de peilingen van RTV Dordrecht, RTV Rijnmond en Da Vinci Media hadden destijds een foutmarge van 30 procent.
Gewoon omdat het zo leuk is even een véél te vroeg tussenstandje van Marco’s ‘Surveymonkey’: BvD 7 zeven (lijkt me een ‘strafhalvering’), CDA 4 (stabiel), D66 4 (de ‘verjonging’ werpt nog geen vruchten af), PvdA 3 (eentje verlies, dus nog geen sprake van de verwachte ommekeer), CU/SGP 3 (recht zo die gaat), SP 2 (was 3), VVD 4 (klein groeistuipje), VSP 2 (blijft hetzelfde), GroenLinks 3 (plus eén), Dordtse Partij 0 (geen droomdebuut voor BVD- en SP-spijtoptanten), Gewoon Dordt 1 (ex VVD’er en nét-niet VSP’er Koene mag weer aanschuiven) en nieuwkomer PVV 6.
Nee, ik ga er nog geen conclusies uit trekken, behalve dan dat er met deze uitslag minstens vijf partijen nodig zouden zijn om een coalitie te vormen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s