‘Sjiek’ of sjofel?


villawijken

Wonen is wel ‘een dingetje’ hoor, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. In de politieke discussies hierover lijkt bijna een stammenstrijd te ontstaan, waarbij één vraag centraal staat: moet ‘bouwend’ Dordrecht zich, met het oog op de toekomst, overwegend gaan richten op mensen met een wat dikkere portemonnee? Een stad die haar voorzieningenniveau op het gebied van openbaar vervoer, onderwijs, gezondheidszorg, winkelaanbod en cultuur een beetje in stand wil houden heeft immers baat bij inwoners met wat meer financieel vet op de botten. Dat verzin ik niet… dat blijkt gewoon uit onderzoek. Dat er momenteel op dit eiland tegelijkertijd een schreeuwende behoefte bestaat aan relatief goedkope huur- en koopwoningen lijkt me óók wel duidelijk. Ik ken veel mensen in mijn omgeving die al tè lang op een wachtlijst staan voor een betaalbare huurwoning en ik ken ook diverse ‘starters’ die graag een huis willen kopen, maar aanhikken tegen het feit dat zelfs een bescheiden rijtjeswoning tegenwoordig al snel bijna drie ton kost. Probeer zó’n bedrag maar eens binnen te slepen in deze tijd waarin banken (die nog maar net van het infuus af zijn) logischerwijs aarzelend acteren als een jong stel, met anderhalve (vaak niet eens vaste) baan om een lening van pak hem beet twee-en-een-halve ton komt ‘bedelen.’
Kortom… het zijn moeilijke tijden voor beginnende stelletjes, laat staan voor eenlingen.
Toen ik zelf een huis kocht (alweer ruim 20 jaar geleden) had je voor een lousy twee ton in guldens nog een heel aardig pandje te pakken en de bank kwam het geld nog nét niet in een bonbondoos met een strikje er omheen bij je thuis bezorgen. De generatie vóór mij was helemaal spekkoper; die zag haar inmiddels afbetaalde huizen (vaak voor minder dan een ton aangeschaft) in de afgelopen twintig á dertig jaar in waarde verdubbelen of verdriedubbelen.
Die mazzel hebben uw en mijn kinderen niet. De partij die op 21 maart mijn stem krijgt zal dan ook een partij zijn die, op het gebied van woonontwikkeling, beide uitersten van het spectrum ‘bedient.’ Meer villa’s… prima, maar dan óók meer betaalbare huizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s