Mitsen en maren


Ik schSchoolstrijd3reef het al eens eerder: voor journalisten en dus ook voor columnisten is het werkzame leven eigenlijk niet veel anders dan een perpetuum mobile van zich immer herhalende gebeurtenissen. Altijd wel ergens verkiezingen bijvoorbeeld, of een ‘belangrijk’ sportevenement waar we dan beurtelings falen of schitteren, ieder jaar óók weer de hoopgevende of juist teleurstellende jaarcijfers van de grote bedrijven, gemopper van boeren wegens droogte of natheid, de hoop op een Oranjezonnetje op Konings- of Prinsjesdag, een eetlepel songfestivalgejengel, altijd wel ‘iets’ met een Sylvana of een Sylvie en dan afsluiten met de traditionele vuurwerkdiscussie. Ja, we zeveren wat af in Madurodam aan de Noordzee en ik zever vrolijk mee. Je blijft toch Dordtenaar nietwaar?
Wat ik, op lokaal gebied, ook altijd weer zag en zie terugkomen is ‘het grote Dordtse kleindenken.’ Wat ik daarmee bedoel? Als iemand hier met een aardig initiatief op de proppen komt is er altijd wel weer iemand anders die een laatje vol mitsen en maren opentrekt. Neem nou dat plan van de Christelijke Hogeschool Ede om in deze stad drie nieuwe HBO-opleidingen te lanceren. Opleidingen op dat niveau kunnen we hier goed gebruiken om die gevreesde ‘jongerenvlucht’ tegen te gaan, maar kennelijk weegt dat algemeen belang minder zwaar dan het eigenbelang. De Edense Hogesschool had haar plannen namelijk nog niet bekend gemaakt of HBO Drechtsteden en Hogeschool Inholland haastten zich al om daar bezwaar tegen te maken. Waarom? Omdat ze de die nieuwe opleidingen ‘leraar basisschool’ en ‘sociaal werk’ als ongewenste concurrenten zien. Maar concurrenten van wat dan? Tja… van een pabo van Inholland en van een opleiding toegepaste psychologie van HBO Drechtsteden. ‘Die opleidingen lijken te veel op óns aanbod en dat zou ons op den duur wel eens de kop kunnen kosten’, zo vat ik de bezwaren uit ‘mitsen-en-marenland’ voor het gemak maar even samen. En ik geef toe… het zijn misschien niet de ‘gedroomde’ opleidingen die de Edense Hogeschool ons komt brengen, maar deze ‘vrijage’ kan natuurlijk wél het begin van iets moois zijn. Ik zeg dus: laat neer die slotbrug en verwelkom Ede bij de stadspoort met bloemen en gebak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s