‘Dordtse’ markthal


markthal

Wie of wat komt er in het nu alweer twee jaar achtereen leegstaande V&D-pand? In 2016 legde ik die vraag in een van mijn columns al eens aan u voor en zonder dat nou echt een ‘poll’ te durven noemen, maakte ik destijds uit de vele reacties op dat de meeste Dordtenaren op deze plek graag een markthal zien verschijnen. En nee, dat moet dan, zo benadrukten veel lezers, vooral geen markthal worden die te veel aan dat prachtige, maar toch ook megalomane ding in Rotterdam doet denken. De huren die daar maandelijks moeten worden neergeteld zijn daar dermate hoog dat veel, vooral kleinere ondernemers, er bijna structureel naar adem happen, of erger nog, het loodje leggen.
De lezers die mij mailden (of via de sociale media reageerden) zien liever een ‘eigen’, typisch Dordtse, variant op de Rotterdamse markthal; niet al te ‘yupperig’, niet ‘sjiek de friemel’, maar vooral gezellig, laagdrempelig, praktisch en betaalbaar. Dordtenaren, zo constateerde ik destijds, hebben behoefte aan een kleurrijke mega-versmarkt, met groente- en notenkramen, met een visboer, een kaasboer, een slager, een bakker en veel, laten we zeggen, ‘exotische’ kraampjes… een soort bazaar eigenlijk, met koffietentjes, haphoekjes en misschien ook wel met een of meerdere ‘publieke’ afdelingen van de gemeente en (ook veel genoemd) werkruimtes voor zzp’ers en woningen op de bovenste verdieping.
De poll die mijn krant de afgelopen weken op de website had staan (hij staat er nog steeds trouwens) bevestigt mijn conclusies van begin 2016: maar liefst 26 procent van de tot dusver 1740 mensen die reageerden ziet graag een versmarkt in het V&D-pand komen en bijna een kwart van de ‘reageerders’ spreekt een voorkeur uit voor een bundeling van kleine winkels. Nóg eens 23 procent hoopt op een kledinggigant als Zara of Mango.
Wat het uiteindelijk gaat worden is een kwestie van afwachten. Het beleggingsfonds dat eigenaar is van het pand, zegt ‘in onderhandeling’ te zijn’ met een of meerdere huurders en hoopt dat deze gesprekken op korte termijn tot huurcontracten gaan leiden. Wie of wat het gaat (of gaan) worden blijft dus nog even een raadsel.

Afbeelding: een overdekte markthal in Valencia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s