Wervers


colportageIk weet het niet zeker, maar volgens mij heeft het te maken met het feit dat het in Rotjeknor niet en in Dordt wél mag. Feit is in ieder geval dat het er de laatste tijd meer dan ooit zijn. En, ik zeg het maar heel eerlijk, daar heb ik nogal dubbele gevoelens bij. Waar ik het over heb? Over straatverkopers, die mij steeds vaker dwingen om zigzaggend over de Sarisgang te gaan. Ik kom ze daar én bij het Lindershuis al jaren tegen en sinds kort óók voor het station en op de Johan de Wittstraat. Vind ik dat vervelend? Soms wel, want er zijn nu eenmaal momenten dat ik even geen zin heb in een ‘wisecrack’ van een werkstudent die een gespreksopening zoekt. ,,Ah, u loopt met een hond, dus u houdt vast wel van dieren.’’ Ja, gast, maar ik ben nu even spaghetti scoren, daarna moet ik een pakje afhalen bij de sigarenboer en vervolgens naar de kapper, dus eh… ga van m’n planeet.’’
Het verhaal heeft ook een andere kant; die jongens en meisjes willen graag een centje verdienen en wie ben ik om ze dat te misgunnen. Trouwens, hypocriet als ik ben, heb ik altijd een apart plekje in mijn hart voor abonnementenwervers van het bedrijf waar mijn krant onder valt. Van hún succes smeer ik immers mijn boterhammetje.
Bij charitatieve instellingen kamp ik dan óók nog eens met de volgende dilemma’s: leden werven is voor hulpverleningsinstanties vandaag de dag big business en hun colporteurs staan daar – dat begrijp ik best – niet ‘voor nop.’ Dus als ik mijn handtekening zet voor pakweg tien euro per maand om zieke zeehondjes te pamperen, dan wéét ik dat ik een vet directeurssalaris spek (die gasten verdienen echt schandalig veel) en dat mijn eerste twee of drie tientjes naar de colporteur gaan. Maar ja, staan die gasten er niet dan word ik – zo eerlijk moet ik ook zijn – vast geen lid uit eigen beweging. Pfff, wat een hoop overwegingen zeg… en dan te bedenken dat ik alleen maar even spaghetti ging halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s