Pollerclaim


PollerEen slachtoffer van een ongeluk met een poller eist ruim twee miljoen schadevergoeding van de gemeente Dordrecht. De man zat (in februari 2013) op de bijrijderstoel in een auto en raakte deels verlamd als gevolg van een botsing met zo’n eh… ‘zelfrijzende’ paal aan de Grote Markt. Dat ding ging terecht omhoog toen de chauffeur er, zonder pasje of transponder, overheen wilde rijden. Nu treft het slachtoffer op zich geen blaam: de man reed immers niet zelf en ik kan niet staven of hij, zoals de gemeente beweert, geen gordel droeg. Mocht dat inderdaad het geval geweest zijn dan kan ik verder ook niet inschatten of het niet dragen van die gordel (mede) de oorzaak is geweest van het feit dat hij nu gedeeltelijk verlamd is. Nu is het gelukkig niet mijn taak om daar over te oordelen; dat laat ik graag aan juristen en andere deskundigen over en ik ga er van uit dat het recht uiteindelijk wel zijn loop krijgt. Waar ik me, als columnist, wél mee bemoei is met het feit dat de verzekeringsmaatschappij, die namens het slachtoffer optreedt, de gemeente er van beschuldigt dat de poller in kwestie niet duidelijk met waarschuwingsborden en wegmarkeringen zou staan aangegeven. Ook had de gemeente, zo beweert de eisende partij, er rekening mee moeten houden dat er nu eenmaal weggebruikers zijn (het betrof hier een Zuidafrikaanse man) die geen idee hebben wat pollers zijn. Ook vindt de verzekeraar dat de gemeente sowieso al met vuur speelde omdat pollers in Dordt ook nog wel eens abusievelijk omhoog gaan met soms ernstige gevolgen van dien. Dat laatste is waar, maar staat los van dit ongeluk. Bij de andere twee argumenten heb ik zo mijn twijfels: die poller op de Grote Markt werd en wordt wel degelijk duidelijk met verkeersborden aangegeven en verder zijn pollers al héél lang een wereldwijd fenomeen, al weet ik niet hoe dat in Zuid-Afrika zit. Dat de automobilist in kwestie het fenomeen poller niet kende, kun je niet in de schoenen van de gemeente schuiven. Kortom… mij lijkt deze miljoenenclaim behoorlijk kansloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s