Provincie


zhBij het leegruimen van een kast in mijn werkkamer kwam ik een oud schoolschriftje tegen uit de tijd dat ik (vermoedelijk) een jaar of acht was. Dat het ding van mij was leed enkele geen twijfel, want op het etiket had ik wel héél uitvoerig mijn adres vermeld. Er stond: Dit schrift is eigendom van Kees Thies, Koolvisweg 537, Meeuwenplaat, Hoogvliet, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, Europa, Aarde, Heelal.
Kennelijk had ik ernstig de behoefte om duidelijk aan te geven dat zelfs een (destijds) klein mannetjes als ik een ‘eigen’ plek in dat onmetelijke universum verdiende. En eh… bijkomend voordeel: mocht de trainer van Feyenoord nou toevallig nét een kwikzilverige linksbuiten nodig hebben, dan hoefde hij niet lang te zoeken. Terugblikken op die plaatsbepaling stel ik vast dat ik mezelf nog altijd een beetje Rotterdammer voel, maar vandaag de dag toch vooral Dordtenaar. Wij verhuisden immers naar deze stad toen ik 11 was, dus ik woon hier al véél langer dan ik ooit in mijn geboorteplaats verbleef. Ik voel me zeer verbonden met Dordt en Drechtsteden… tevens voel ik me Nederlander en eh, aardbewoner. Maar voel ik me nou ook Zuid-Hollander? Waarom ik dat vraag? Omdat we op 20 maart met z’n allen weer naar de stembus gaan. Dan mogen we bepalen wie onze provincie gaan besturen en de door ons gekozen provinciebestuurders mogen dan later weer bepalen wie er straks in de Eerste Kamer zitten. Dat laatste (‘getrapt’ stemmen dus) vind ik op zich al niet meer van deze tijd, maar eigenlijk vind ik het hele fenomeen provincie aan sleet onderhevig. Het provinciale takenpakket (wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, zwemwater en natuur) hoort gevoelsmatig véél meer thuis bij gemeenten en bij het Rijk. Dit mede omdat er vandaag de dag steeds meer stadsregio’s (zoals de Drechtsteden) en grote fusiegemeentes (Molenlanden, Hoeksche Waard) zijn ontstaan, die veel kennis, kunde en bestuursverantwoordelijkheid naar zich toe trekken. Gevolg: provinciale en (inter)gemeentelijke taken en functies zijn elkaar dusdanig gaan overlappen dat provinciebesturen vandaag de dag louter nog als (een vaak vertragend en kostenverhogend) ‘doorgeefluik’ van overheidsgeld fungeren. Kortom, provincies anno 2019 zijn zó passé…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s