Wereldstad


 

Sta je in de file?

Wat zeg je?

Ik vraag of je in de file staat… sta je in de file?

Wat?

Of je homofiel bent, nou goed?

Nee, ik bel niet mobiel.

De radio staat hard en op een zender met flitsende stemmen en zinloze dialoogjes. Dat schijnt zo te horen in bepaalde modezaken. Ik voel dat ik qua kleding en geluid niet meer echt tot de doelgroep behoor en de feiten bevestigen dat: niks in mijn smaak en bijna niks in mijn maat.

In de platenzaak even verderop staat de muziek ook hard… nog harder zelfs. Ik ben op zoek naar een nieuwe, ietwat bijzondere uitvoering van de opera ‘Die Zauberflöte’ van Wolfgang Amadeus Mozart. Het meisje achter de toonbank toont zich weinig gemotiveerd.

,,Van wie?”  ,,Van Mozart”, herhaal ik. Ze kijkt me aan met een blik alsof ik uit Kaboel-Zuid kom en ietwat verveeld bitst ze mij toe: ,,Alles staat hier onder de uitvoerende artiest… op alfabet!” Als ik haar uitleg dat Mozart al een tijdje niet zoveel meer uitvoert haalt ze meewarig haar schouders op en verdiept ze zich weer in haar kauwgom. Op naar de speciaalzaak dan maar.

pierreHet is druk in de binnenstad. De plannen en initiatieven van ambtenaren en winkeliers beginnen hun vruchten af te werpen. De stad begint zowaar weer een beetje te bruisen en het wordt nog zomer ook. Ik vind het leuk, al stoor ik me aan de fietsen op de Sarisgang. Het blijft daardoor rommelig op het peperdure Aziatische graniet.Ik vlucht de Drievriendenhof in en schrik me het apezuur. Daar staat een hele dikke dwerg. Ik bedoel, daar staat Piet, een vage kennis, beter bekend als Maitre Pierre met een zelfgemaakt Kabouter Plop-tenue.

Ik heb een zwak voor Piet. Hij is de Arnold Bruggink van het kinder-entertainment. Volgend seizoen breekt ie door. Nooit opgeven altijd optimistisch. Vanmiddag moet hij nog naar Zwijndrecht als Ernie. Ik groet Piet en loop verder.

Bij de schuifdeur geef ik de huisjunk een euro. ,,Nee, laat die straatkrant maar zitten.”

,,Plopperdeplop” luidt zijn dankwoord. Dordt is echt een wereldstad.

 Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s