Formule 1


 

piresHet is voorjaar en dan breken er weer mooie tijden aan voor sportliefhebbers. Toegegeven, minpuntje is dat we (jawel, als het slecht gaat gebruik ik ook het woordje ‘we’) er niet bij zijn op het mondiale voetbalfeest in Japan en Korea, maar die zielenpijn draag ik als een grote jongen. Ik heb trouwens besloten dat ik het komende wereldkampioenschap supporter van Frankrijk ben. Dat heeft alles te maken met de speelstijl en het hoge Arsenal-gehalte van dit elftal. Spelers als Henri, Viera, Wiltord en Pires beoefenen het voetbalspel als ware het een kunstuiting en staan daarmee, wat mij betreft in meer of mindere mate, op vergelijkbare hoogte met mijn absolute idool Dennis Bergkamp. Week in week uit weten ze mijn voetbalhart in ieder geval te raken.

Als ik het over voorjaar en mooie tijden voor sportfanaten heb, dan heb ik het natuurlijk niet alleen over voetbal, want ik ben een ware omnivoor op sportgebied. Zo zitten we alweer midden in de wielerklassiekers en ook al moeten we het helaas een tijdje zonder brekebeen Erik Dekker stellen, er valt nog genoeg te genieten. Zo kan ik me nu alweer verheugen op een kakelverse Tour de France, met een, tegen die tijd, hopelijk goed herstelde en topfitte Dekker. Het was immers een ‘mooie breuk’ die hij opliep in de Italiaanse koers Milaan-San Remo, zo lieten de doktoren weten, dus in principe een goeie kans op een voorspoedig herstel.

Maar voordat er weer door Frankrijk getoerd wordt staan ons eerst nog kersverse edities van de tennistoernooien in Parijs (Roland Garos) en Londen (Wimbledon) te wachten. Mijn favoriet, zeker in Parijs, is de 31-jarige Amerikaan André Agassi. Een der ‘Laatsten der Mohikanen’ als het om kleur, karakter en ‘killerinstinct’gaat.

f1Intussen vermaakt mijn sporthart zich met de buitengemeen spannende ontknoping van de vaderlandse competitie, met de Europacupavonturen van Feyenoord en met… de Formule I. Hoho, hoor ik u nu denken. Da’s toch geen sport? Playboymiljonairs in brandstofslurpende superbolides die elkaar in de meest exotische uithoeken van de wereld naar het leven staan. Een circus waarin de budgetten en de daaruit voortvloeiende technische mogelijkheden  belangrijker zijn dan de vakkundigheid van de mannen achter het stuur. Techniek boven (sport)mens… is dat trouwens echt zo? Ik kan daar eerlijk gezegd geen goed antwoord op geven. Vanuit mijn televisiestoel kan ik niet beoordelen hoe de kwaliteit van een Schumacher, die momenteel in de beste auto rijdt, zich verhoudt tot, laten we zeggen, een Yoong, een Button of een Bernoldi die in beduidend mindere wagens rijden. Nu zie ik heus wel dat Michael Schumacher ‘every inch a champion’ is… een man met doorzettingsvermogen, natuurlijk talent, technische vaardigheid, kennis van zaken en precies de juiste dosering valsheid die zoveel kampioenen tekent. Maar in de Formule 1 blijft toch altijd ergens de vraag knellen of een mindere god in een betere auto toch kampioen zou kunnen worden. Je kunt die vraag trouwens ook andersom neerleggen: hoe zou Schumachter het doen in een middenklasse bolide? Nog niet eens zo slecht, denk ik persoonlijk. Ik denk dus dat de verhouding mens-techniek in de autosport zo’n beetje op fiftyfifty ligt.

form 1En dan die vraag: is het eigenlijk wel sport? Ja zeker wel… Bedenk alleen al dat een gemiddelde coureur tijdens één enkele race kilo’s aan gewicht inboet (vooral door vochtverlies), dat de G-krachten op schouders en nek tijdens sommige bochten vergelijkbaar zijn met die van F16-piloten en ruimtevaarders en dat je gedurende ongeveer anderhalf uur honderd procent concentratievermogen en reactiesnelheid moet vasthouden om te voorkomen dat je op harples gaat.

Finish_flag_2De dood rijdt altijd mee in de Formule 1 en alleen al daarom zijn alle coureurs in mijn ogen echte helden. Sporthelden.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s