FC Dordrecht


Gary LinekerToen hem eens gevraagd werd om de sport voetbal  te omschrijven antwoordde Gary Lineker (ooit een succesvolle spits van Spurs, Barcelona en het Engelse nationale elftal en tegenwoordig presentator van het BBC-programma Match of the Day) met de volgende bewoordingen: ‘Voetbal is een spelletje waarbij twee elftallen gedurende ruim negentig minuten op een groot grasveld met elkaar om de bal strijden en uiteindelijk winnen de Duitsers.’

Die vlieger ging in Yokohama weliswaar niet op aangezien het de Brazilianen waren die (weer eens) met de hoofdprijs naar huis gingen en voor de Duitsers resteert de slechts de titel Vice-Weltmeister, hetgeen langzaam in Hoogduits uitgesproken nog altijd bijzonder fraai klinkt in die Heimat.

Het was een alleraardigst wereldkampioenschap waarin de Turken en de Koreanen in mijn ogen het meest sprankelende spelletje op de mat legden en eerlijk gezegd zal ik de feestvierende Turkse voetbalfans op het Scheffersplein gaan missen.

Maar goed… even een paar maandjes afkicken van het voetbal zal geen kwaad kunnen en de zomerstop is, volgens mijn psychiater  een goeie periode om de familiebanden weer eens aan te halen. Zijn dat mijn kinderen die daar zo leuk met elkaar in de tuin spelen? Wat zijn ze gegroeid zeg.

Trouwens… tennis en wielrennen vind ik ook leuk. Op het moment dat ik deze column in de steigers zet moeten Schalken en Krajicek nog aantreden voor een plaats in de halve finale in Londen en op het moment dat u dit stukje leest is Wimbledon 2002 alweer geschiedenis. Hoe het dus is afgelopen weet ik niet. Nee sportliefhebbers, u kijkt alweer massaal naar de Tour.

Geld en voetbalIk ook dus, maar het probleem is dat de deadline voor deze column net even voor de proloog ligt en dat ik u dus hooguit kan vervelen met mijn prognose. Dat zal ik niet doen, want voorspellingen hebben nogal eens de neiging om niet uit te komen. De kruisjes op mijn totoformulier zijn daar het wekelijkse bewijs van. Waar zal ik het dan over hebben in deze column? Over Dordrecht’90, excuus FC Dordrecht? De eerste training is pas overmorgen en trainer Jos van Eck weet op dit moment nog niet veel over zijn succeskansen al heeft hij voor alle zekerheid zijn baan als gymleraar nog maar even aangehouden. Onbetaald verlof heet dat geloof ik. Ik hoorde al mensen die daar kritiek op hadden omdat het weinig zelfvertrouwen zou uitstralen, maar ik geef hem geen ongelijk. Het betaalde voetbal staat immers momenteel in financiële zin, niet al te stevig op zijn sokkel. Fortuna Sittard, toch een monumentje in het betaalde voetbal, lijkt daar het eerste slachtoffer van te worden. NAC kreeg hulp van de gemeente Breda en bij Sparta kunnen ze nog altijd niet vrijuit ademhalen. Je moet de Dordtse profclub nageven dat ze het keer op keer weer kunnen redden zonder gemeentelijke ondersteuning. Ik noem dat doordacht beleid. Als perschef bij de club moet ik vaak gemopper aanhoren van mensen die vinden dat er niet genoeg grote namen spelen, dat er nauwelijks wordt aangekocht en dat jonge, relatief onervaren spelers, de kar moeten trekken. We zijn echte middenmoters mag je concluderen uit de posities die we de afgelopen jaren op de eindranglijsten innamen. Middenmoter, dat ruikt een beetje naar middelmatig, naar saai, naar niet de moeite waard. Maar dat zie ik persoonlijk toch heel anders. Ik vind het een wereldprestatie dat een club met een bescheiden budget elk jaar weer meestrijd om periodetitels.

FC DordrechtIk vind het geweldig dat jongens uit de eigen jeugd zich aan de Krommedijk kunnen bewijzen en zich in de picture kunnen spelen. Ik vind het geweldig dat je in de middelgrote provinciestad Dordrecht voor een luttel bedrag nog in een écht voetbalstadion kan zitten om je eigen club aan te moedigen. En weet je wat nou het leuke is? Er wordt aantrekkelijk voetbal gespeeld. Never a dull moment in Dordt.  In mijn ogen is FC Dordrecht een beetje het Korea van de Gouden Gids Divisie. Ja, ik hoor u al roepen: da’s zeker de reden dat er geen hond komt? Maar da’s flauw. Er wordt in het bescheiden, maar afbetaalde stadionnetje altijd aanvallend gespeeld, veel gecombineerd, hard gestreden en de inzet is groot. Nee, er liggen géén diamanten aan de Krommedijk, maar er spelen wel een hoop groeibriljanten en die zijn op de keper beschouwd toch véél mooier? Ik blijf het dan ook roepen tot ik er bij neerval: Kom nou toch eens kijken!

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s