Straatvoetbalplein


StatenpleinWat een prachtig plein dat nieuwe Statenplein. Elke keer als ik er overheen loop, en ik woon er vlakbij, dan denk ik: daar ligt gewoon een compleet voetbalveld op schaal. Zelfs voor de lichtmasten is al gezorgd. Op dat stukje lege ruimte móet gewoon iets gaan gebeuren met een bal, het liefst een voetbal. Op het moment dat u dit stukje leest is er op het plein al een beachvolleybaltoernooi gespeeld, hetgeen vast hartstikke leuk was (al kan daar niet echt over oordelen aangezien ik mij momenteel op mijn vakantieadres bevind).

Het nieuwe Statenplein is vast ook uitermate geschikt voor korfbal, handbal, boekenbal en Jong Jubal maar ik zie, ruik en voel er… ik kan het nu eenmaal niet helpen…voetbal.

Deze kans móet gewoon gegrepen worden… straatvoetbal van het hoogste niveau op het Dordtse Statenplein. Gewoon op de keien of, leg er een tijdelijk matje neer, op kunstgras. Er zijn op dit moment genoeg van die kunstgrasbedrijven in het land die heel graag willen laten zien wat ze te bieden hebben.

Maar wie gaat dat organiseren? Het lijkt me wel iets voor de plaatselijke profclub FC Dordrecht, het liefst in goeie samenwerking met de gemeente en met al die prachtige amateurvoetbalverenigingen die deze stad en deze regio rijk zijn. Het zou een prachtig bindmiddel zijn voor onze profclub die zich op die manier kan presenteren aan de Dordtenaren die de Krommedijk al sinds jaar en dag helaas niet meer ‘en masse’ frequenteren. Ten onrechte trouwens, zoals ik week in, week uit in deze column predik, aangezien er aan de dijk veel en vaak te genieten valt.

PleintjesvoetbalIk zie het al helemaal voor me: de beste jeugdspelers van Oranje Wit, Fluks, DFC, Wieldrecht, EBOH, ASWH, Sliedrecht en Zwijndrecht (en al die andere clubs) strijden er in vier, vijf- of zestallen om de jaarlijkse FC Dordrecht-bokaal (of noem dat ding voor mijn part TRUST-beker of GN Bouw-schaal) en voor de drie allergrootste talentjes is er ook nog eens een prijs in de vorm van een  trainingsstage op één van de beste jeugdopleidingen van Nederland, namelijk die van FC Dordrecht. Op die dag kan het publiek kennis maken met onze (in de eigen stad helaas nog te onbekende) profselectie die, aan het eind van de toernooidag, ook nog een demonstratiepartijtje speelt tegen Suriprofs, oud-internationals of Dordtse helden van weleer (Frans Derks fluit). Jermaine Vanenburg geeft (tussen de partijtjes door) panna-college en daagt iedereen uit voor een één-op’-ééntje, je kunt op die dag ook seizoenkaarten kopen, of een mooi FC Dordrecht-shirt, de sponsor deelt muismatjes uit, winkeliers uit de binnenstad laten zich van hun voordeligste kant zien, er is de hele dag live-muziek en voor alle deelnemers is er voor één keer gratis toegang tot de volgende thuiswedstrijd.

Bouncing_ballTot die tijd trap ik op dat mooie nieuwe Statenplein op rustige avonden een balletje met mijn zoontje. Hij is pas drie maar écht helemaal gek van dat spelletje met die bal. Ik had vanavond eigenlijk ook wel gewild, maar hij is nog niet helemaal genezen van de schaafwonden die hij vorige week opliep. Ik schopte hem een beetje te hard onderuit. U zult nu denken: kun je wel… een volwassen vent tegen zo’n peutertje. Maar ja, hij dreigde door te breken en ik kon écht niet anders dan hem neerleggen. Anders had ie gescoord. Ik had gewoon geen andere keus. Dat begrijpt u wel. Toch?

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s