Museum


 

20090606_museum_in(gang)Het is alweer ruim een jaar geleden dat het Dordrechts Museum zijn deuren sloot in verband met een grootscheepse verbouwing annex uitbreiding. Na veel gemekker over extra kosten (onder andere voor klimaatbeheersing), over offertes met uitvoerders en over ‘wat wél en niet mag’ met Monumentenzorg, zijn de werkzaamheden nu dan écht begonnen. Het museumpersoneel zit tijdelijk in een pand aan de Nieuwe Haven en broedt op plannen voor een spectaculaire heropening over ruim een jaar en tevens worden aantrekkelijke tentoonstellingen voor de toekomst gepland.

Dat het museum nu al zo’n veertien maanden dicht is blijkt grote gevolgen te hebben voor het lokale toerisme. Het is aantoonbaar dat het aantal dagjesmensen, dat een bezoek aan deze stad brengt, sinds de sluiting aanzienlijk is afgenomen. Dat doet vooral pijn bij ondernemers die gebaat zijn bij het dagtoerisme en bij de gemeente, die nu eenmaal garen spint bij een stad met een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Het feit dat het allemaal langer gaat duren dan oorspronkelijk gepland was, maakt het allemaal nog een tikkie erger. Maar is die vertraging verwijtbaar? Moeten hier bestuurders op de pijnbank of hebben ambtenaren zitten pitten? Ik denk het niet. Een ingrijpend project als dit (dat ook nog eens gekoppeld is aan een totale impuls van het Hofkwartier) loopt nu eenmaal nooit op rolletjes. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden. Mitsen, maren, haken en ogen zijn nu eenmaal niet allemaal te plannen: gesteggel, gezeur, ‘ge-onderhandel’, onvoorziene gebeurtenissen, vers gerezen problemen en voortschrijdend inzicht… het lijkt er in dit land (en heus niet alleen in deze stad) nu eenmaal bij te horen. Feit blijft dat de ambitie van gemeente en museumleiding van lef getuigt. Dit vooral omdat nvesteren in lange termijnplannen (zeker op cultuurgebied) meestal geen direct applaus oplevert. Nu is het misschien even door de zure appel heen bijten, maar het ‘nieuwe’ museum zal straks groter, beter en aantrekkelijker tevoorschijn komen dan ooit. Het aantal bezoekers zal, na verloop van tijd, al is het stapsgewijs, drastisch toenemen en ik ben er van overtuigd dat Dordt daar wel bij zal varen.

Ondertussen zitten de museummedewerkers ook niet stil. Het Dordrechts Museum was het afgelopen jaar, met een aantal originele projecten in het (half gesloten) museumpand en op andere plekken in de stad, zichtbaarder dan ooit. In twee kleine zalen van het tijdelijke Dordrechts Museum aan de Nieuwe Haven is momenteel een fascinerende tentoonstelling te zien waarin, middels tekeningen en schetsen een beeld wordt gegeven van de totstandkoming van de schilderijen van de beroemde Dordtse kunstenaar Ary Scheffer.

janvangoyenNog steeds ook loopt een spectaculaire inzamelingsactie die er voor moet zorgen dat een pronkstuk uit de collectie, te weten het fraaie gezicht op Dordrecht van de zeventiende eeuwse meester Jan van Goyen (1651), behouden blijft voor de stad. Het schilderij hing meer dan een halve eeuw in het Dordrechts Museum, maar in 2006 moest het, na een gerechtelijke uitspraak, worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren: de erven Goudstikker. De nazaten van kunsthandelaar Goudstikker (die op de vlucht voor de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam) hebben het museum de kans geven om het schilderij terug te kopen. De prijs bedraagt 3,5 miljoen euro. Inmiddels is al bijna drie miljoen euro door fondsen, sponsors en particulieren bijeengebracht. Om het streefbedrag van 3,5 miljoen te behalen is nu nog enkele tonnen nodig. U kunt de actie ondermeer steunen door loten te kopen voor een bijzondere loterij, maar er zijn ook andere manieren. Kijk daarvoor eens op www.dordrechtsmuseum.nl.

Ik weet het… het is niet populair om geld te vragen voor kunst. Maar ik doe het lekker toch. Geef Dordrecht zijn gezicht terug! En weet u wat nou zo leuk is? Als u straks, in het nieuwe Dordrechts Museum, met uw vrienden of relaties, langs dit meesterwerk loopt, kunt u met recht zeggen: ,,Dat prachtige schilderij hier… da’s ook een beetje van mij!”

Kees Thies

(gepublicerd in ‘Stem van het Weekend’, juni 2008)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s