Hebbie een eurootje?


Homeless YediHet bankgebouw om de hoek van Tomado: er stáát een zwerver en er ligt er een. Die staande ken ik niet maar die liggende (lang wit haar grijs baardje crèmekleurig jasje roze broek) zie ik vanaf het redactiebalkon wel vaker bij het station rondscharrelen. Het begrip ‘junk’ geeft hij bijna karikaturaal invulling. Hij is het type verslaafde van wie je zegt… hij lijkt zó enorm op een junk dat het vast Alberto Stegeman in vermomming is.
Stegeman ligt er althans in mijn ogen dermate beroerd bij dat ik denk: hij zal toch niet….
Dus ik informeer bij verslaafde nummer twee die nog behoorlijk monter zelfs grijnzend naast het stoffelijk overschot staat. Hij is me voor. Hebbie een eurootje da’k bij het Leger ken slape?’’ Als hij me gevraagd had om een paar centjes voor drank of drugs had ik eerlijkheid wellicht beloond maar ik weet dat junk B liegt omdat ik weet dat junk B vaak bij (de nu languit op het trottoir liggende) junk A (Stegeman) slaapt van wie ik weet dat deze over een zwaar gesubsidieerd flatje in de Vogelbuurt beschikt. Als je vaak in je eigen dorp rondwandelt dan weet je zulke dingen nu eenmaal. Dus ik zeg eerst ‘nee’ en vraag vervolgens naar de bekende weg.  Ken je hem?” Hij knikt ontkennend terwijl ik bevestigend verwacht had. Is er iets met hem. Leeft ie nog?’’ vraag ik. Geen idee’’ grijnst junk B op wie de financiële afwijzing blijkbaar geen rancuneuze uitwerking heeft. Dan zelf maar even checken of Stegeman al dan niet op harples is. Met de punt van mijn schoen geef ik een klein tikkie op de schoenzolen van Alberto in cognito. Binnen 0.4 seconden komt Stegeman omhoog lacht van oor tot oor een tiental zwarte kiezels bloot en vraagt: Hé… heppie misschien een eurootje voor het leger?’’
En nu bevind ik mij plotseling op het kruispunt van twee emoties: a. woede resulterend in een poteniele doodschop. B. opluchting dat er nog leven (en humor) in die ouwe junk zit. De zon schijnt. De lachstuip wint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s