Niet blowen, niet zuipen, niet vechten en maak je paard zindelijk


Als braaf en oplettend burger weet u heus wel wat er zo allemaal wel en niet door de beugel kan. Nou ja, u weet dat, net als ik, vast niet precies, maar met uw gezonde verstand voelt u donders goed aan waar de grenzen van het toelaatbare liggen. Het overgrote deel van mijn stadsgenoten trekt niet zuipend, lallend en graffiti-spuitend door de binnenstad, houdt het straatmeubilair meestal heel, gaat niet voortdurend met elkaar op de vuist en plast over het algemeen niet tegen de voorgevel van de buurman.
Maar er zijn in deze stad ook mensen die het allemaal wat minder nauw nemen en maling aan hun omgeving hebben. Ik kan het niet met feiten staven, maar ik heb het gevoel dat die groep gestaag groeit. Om de overlast van dit soort figuren zoveel mogelijk tegen te gaan is er de APV, ofwel de algemene plaatselijke verordening, een soort huishoudelijk regelement, opgesteld door de gemeenteraad. Daarin staan wetten en regeltjes die gelden voor iedereen die binnen de stadsgrenzen rondhuppelt.  Zo mag je in de binnenstad bijvoorbeeld niet openlijk gaan zitten pimpelen maar is het formeel gezien nog altijd wel mogelijk, te blowen, te bedelen, je paard de straat onder te laten schijten en heel slecht accordeon te spelen. Om de leefbaarheid in de stad te bevorderen wil de Christenunie/SGP de Dordtse APV flink aangescherpt zien en het lijkt er op dat dit nog gaat lukken ook. Hoe je hier ook over mag denken, regels en regeltjes staan of vallen bij die mensen die ze uiteindelijk moeten handhaven. Dat zijn de politie en de toezichthouders (ik noem ze stadswachten, maar zo heten ze geloof ik niet meer). Onlangs zag ik er weer een paar over het Vrieseplein sloffen. De drinkebroers, die daar alle bankjes hadden ingenomen, hadden twee tellen daarvoor hun biertjes bedekt met plastic tasjes of op een andere manier onzichtbaar geparkeerd. Er werd wat gegroet en gezwaaid en toen de stadswachten even later hun hielen hadden gelicht, kwamen de alcoholische versnaperingen als bij toverslag weer tevoorschijn. Iemand riep nog heel hard ‘Proost!’ en het bleef nog lang onrustig op het plein.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s