Big Rivers toonde zich sterker dan de langste regenbui


big_rivers_2009

Nat, druilerig, vervelend. De buienradar nog maar eens checken en om het half uur even op sokken de tuin in om het zelf te voelen. Mistroostige, bozige en hoopvolle blikken richting zwerk wisselen elkaar af. Het houdt maar niet op. Tikkie chagrijnig dus, want wát een contrast met die late vrijdagmiddag en de avond die daar zo naadloos in over liep. Big Rivers is nu eenmaal een evenement dat onlosmakelijk verbonden is met een goudgeel zonnetje en een tappie (of twee, drie, vier) van diezelfde kleur. En dus zette ik mij op vrijdag over de vermoeidheid en lichte griep van een week heen en toog manhaftig de stad in, op zoek naar goeie muziek en dito sfeer. En ik kreeg wat ik verwachtte, liet me wederom verrassen door het aanbod en ontmoette weer heel veel mensen die ik eigenlijk al te lang niet gezien of gesproken had.
Organisator Bas de Zwart was een van hen, al was het niet eenvoudig om écht met hem in gesprek te gaan. Dat bedoel ik niet verwijtend, want Bas moet zijn aandacht tijdens het festival bijna voortdurend over tientallen grote en kleine problemen verdelen en evenzoveel oplossingen aandragen. Hij doet dat met humor en ongebreideld optimisme en straalt dat uit op al die enthousiaste vrijwilligers. Hij droeg, zoals gewoonlijk, een petje, maar ik nam de mijne denkbeeldig voor hem af. Tsja… en dan die zaterdag, die alles doorwekende zaterdag. De ‘Big Rivers’ liepen op sommige plekken letterlijk door de straten. Maar het mooiste van alles is de conclusie die ik na de natste zaterdag die het festival ooit beleefde mag trekken: dít evenement blijkt namelijk sterker dan de meest hevige regenbui. Aantrekkelijke acts, waaronder De Blues Brothers-tribute ‘On a Mission from God’, weerhield de échte diehards niet van een bezoek aan de binnenstad. Ritmische begeleiding van regendruppels op paraplu’s en muziekliefhebbers die zich, na verloop van tijd, geen ene moer meer aantrokken van de geselingen van Pluvius, creëerden op het Scheffersplein en het Grotekerksplein een ongekende sfeer van saamhorigheid. Big Rivers laat zich niet wegspoelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s