Nee, ik mis die meisjes niet, maar ik maak me wel zorgen


Ga ik ze missen, die meisjes met die lieve oogjes, bij het bankgebouw aan de Stationsweg of bij Albert? Half verscholen achter die accordeon waar ze eigenlijk geen raad mee wisten, oogden ze onschuldig maar wisten ze wel, o zo geraffineerd, het oogcontact te vinden met watjes als ik. Het leek of ze aan mij konden zien dat ik me ongemakkelijk voelde met hun aanwezigheid en dus altijd wel bereid was in mijn broekzak te graaien naar wat muntgeld. Het in deze gemeente uitgevaardigde straatmuzikantenverbod is natuurlijk helemaal geen straatmuzikantenverbod, maar een verbod op bedelen. En dat is dan weer jammer voor echte straatmuzikanten, al had Dordrecht op dat gebied de laatste tijd toch al niets te bieden. The ‘late and great’ Charlie van het Statenplein was eigenlijk de enige die bezoekers van de binnenstad nog een beetje wist te amuseren. Dat kwam overigens eerder door zijn charme dan door zijn stem en gitaarspel, want Charlie mocht dan een vrolijke verschijning zijn – ik werd in ieder geval altijd blij van hem – ook hij was niet bepaald een sublieme muzikant of zanger.
Nu is het dus stil op straat in Dordt, want de accordeonmeisjes, die alleen maar de eerste strofe konden spelen van het thema uit The Godfather, zijn verdwenen. Nee, ik ga ze niet missen, want het gebrek aan muzikaliteit en het monotone van altijd hetzelfde ergerde me mateloos. Toch kan ik die meisjes niet helemaal loslaten. Wat was hun verhaal? Zaten zij daar tegen hun wil? Werden zij wellicht misbruikt of anderszins voor het karretje van duistere lieden gespannen?
Alle geruchten deden zo’n beetje de ronde en nu zullen we het antwoord op die vragen nooit weten. Deze Roma-familie heeft het eiland inmiddels verlaten en voor hen is het ongetwijfeld ‘business as usual’, maar dan in een andere stad.
Ja, wij Dordtenaren zijn van het probleem af, maar ik vrees dat het leven van de betrokken Roma-meisjes nog altijd onveranderd beroerd is. Het uitbuiten gaat door, alleen ergens anders. Onze backyard is schoon, maar is ons geweten dat ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s