Een beetje junk heeft toch zeker ook recht op vakantie?’


zwerverPas toen Steef me enthousiast begroette – dat doet hij trouwens alleen maar om een eurootje van me af te troggelen – realiseerde ik me ineens dat ik hem eigenlijk al een paar weken niet meer op of rond het plein had waargenomen. Meestal zit hij op een van de bankjes met een slecht verborgen blik bier van XXL-formaat of bij het station, waar hij de menigte ‘scant’ op jacht naar potentiële sponsors voor zijn drank- én drugsverslaving. Op de een of andere manier weet hij daar toch altijd wel te scoren. Of hij gescoord heeft, is af te lezen aan zijn gemoedstoestand: soms is hij rustig en vrolijk, soms gehaaid, gejaagd en grof. Van Steef, die ook nog eens dakloos is, weet ik dat hij zijn zomernachten overwegend buitenshuis doorbrengt, want de paar centen die hij bijeen sprokkelt, verkwanselt hij liever niet aan een bed bij het Leger des Heils. Ik weet onder welke brug hij ’s nachts ligt, maar ik ga die plek niet verlinken omdat hij daar ook zijn slaapzak en wat persoonlijke spulletjes bewaart. We kennen elkaar al een jaar of twintig en aangezien ik ooit lang haar en een rond brilletje had, noemt hij mij nog altijd Sjon (naar John Lennon). En ook al is die gelijkenis inmiddels ver te zoeken, voor hem is het altijd Sjon gebleven en ik vraag me af of hij mijn echte naam kent. ,,Hé Sjon,” zegt hij, als ik op een niet meer te vermijden afstand ben. ,,Hoi Steef,” antwoord ik. ,,Tijd niet gezien. Vastgezeten?” Dat klinkt misschien als een gekke vraag, maar zo ziet Steef dat helemaal niet. Om het half jaar zit hij wel ergens een paar weekjes uit wegens betalings- achterstand als gevolg van boetes en veroordelingen voor zaken als diefstal en drinken of plassen in het openbaar. Meestal begint hij daar zelf over als ik hem een tijdje niet gesproken heb, maar nu krijg ik een verrassender antwoord. ,,Nee, ik was op vakantie,” vertelt hij me met een grote tandeloze glimlach op zijn gezicht. ,,Ja hoor, op staatskosten zeker?” schamper ik terug. ,,Nee hoor, op kosten van mijn zus,” antwoordt hij bloedserieus. ,,Zij heeft een villa in Italië en ik was uitgenodigd. Ze had zelfs een vliegticket voor me betaald. Hallo zeg… een junk heeft toch óók recht op vakantie?”
,,Wat heb je daar gedaan dan? Beetje in de zon zitten zeker, met een biertje ?” ,,Nee joh, ben je gek. Niks voor mij. Ik ben gaan bedelen op het station.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s