Dordt telt te weinig nachtplekken en de nood wordt hoger


pannetjeAls ik, via de rotonde aan het eind van de Spuiboulevard, naar huis rijd, zie ik ze wel eens staan. Aanvankelijk, maar dat is al een aantal jaren geleden, dacht ik nog dat het om buspassagiers naar Spanje ging, of om de een of andere demonstratie en dus besloot ik om nog maar eens een extra rondje rotonde te doen. Toen zag ik dat het om soepuitdelers ging. Dat me dit enigszins choqueerde was misschien naïef en ik verbaasde me eerlijk gezegd ook een beetje over mijn eigen primaire reactie. We leven toch niet in de tijd van Dickens en dit is toch Dordrecht en niet de derde wereld? Al snel, en ik heb het nu nog steeds over jaren geleden, realiseerde ik me dat Dordrecht ook zo zijn zwarte kantjes heeft. Nú weet ik dat er in Dordt tientallen mensen rondlopen voor wie in de nachtelijke uurtjes ‘geen plaats in de herberg’ is. Dat heeft allereerst te maken met het feit dat er bij het Leger des Heils aan de Dubbeldamseweg hooguit 25 bedden (misschien zit ik er eentje naast) te vergeven zijn à raison van vier euro per nacht. Dat heeft ook te maken met het feit dat dit aantal mede bepaald wordt door de gemeentelijke bijdrage die het leger voor die nachtopvang mag ontvangen.
Die gemeentelijke bijdrage móet hoger, maar wordt vooralsnog lager. Waarom? Omdat er nu eenmaal meer ruimte voor nachtopvang nodig is. Waarom? Omdat er steeds meer dak- en thuislozen in Dordrecht bijkomen. Waarom? Omdat Dordrecht blijkbaar iets van een reputatie geniet in zwerversland. Waarom? Omdat de opvang van dak- en thuislozen in Dordrecht van oudsher niet écht regiogebonden is, zodat zwervers van heinde en ver hier, in tegenstelling tot in veel andere gemeenten, relatief makkelijk onderdak vonden. Dat laatste is achterhaald en ook het aantal nachtplekken staat in geen enkele verhouding meer tot de nood, die hier almaar hoger wordt. En nu wordt het ’s nachts kouder en kouder, slapen er in mijn stad tientallen zwervers onder bruggen, in steegjes en in autowrakken en ik schaam me een beetje dat ik Dordtenaar ben. Waarom? Misschien wel omdat ik een te warme slaapkamer heb en onlangs airco liet aanleggen om het er wat koeler te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s