‘Bedtijd’ voor Ambacht en Zwijndrecht


Je hebt wel eens van die echtparen die alleen maar ruzie maken en er na een jaartje of veertig achter komen dat het onderlinge gekrakeel het enige is dat ze eigenlijk nog bindt. Tot een scheiding komt het dan meestal niet meer, want om de rest van je leven in je eentje  ruzie maken is nog erger dan het handhaven van de status quo. Ik moet bij dat soort stellen (u kent vast ook wel zo’n bromkoppel) altijd een beetje aan Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht denken. Beide gemeenten zijn eigenlijk al heel lang aan elkaar verbonden en op z’n minst geografisch tot elkaar veroordeeld.  Ze zijn eigenlijk net echtelieden met een verstandshuwelijk. Aparte slaapkamers, maar wel een gezamenlijke badkamer, toilet, woonkamer en keuken. En dan maar ruzie maken over de tuin, want de een is meer van de gele bloemetjes en de ander heeft liever wat tegeltjes en een paar lounge-bankjes. Zwijndrecht en Ambacht kunnen het sinds jaar en dag maar niet met elkaar eens worden over de meest triviale dingen. Inwoners van beide gemeente zouden bijvoorbeeld graag gebruik maken van een zwembad dat een beetje aan de eisen van deze tijd voldoet en het zal zowel de Ambachters als de Zwijndrechtenaren een worst zijn of dat ding nu in de ene gemeente, of hemelsbreed pakweg 500 meter verderop in het andere  dorp komt te staan. Voor de lokale bestuurders in nou juist die bouwplek het heetste hangijzer en niet eens de geschatte bouwprijs van circa 19 miljoen euro. En dus gaat Ambacht weer lekker geld pompen in die sterk verouderde Louwert en zal Zwijndrecht het voorlopig nog wel even uitzingen met het eveneens prehistorisch andoende zwembad De Devel . Eerder al kwamen beide gemeentes er ook niet uit waar het ging om samenwerking op het gebied van zorg en theater. En ook over de wijk Volgerlanden (uiteindelijk toch de plek die Zwijndrecht en Ambacht als soldeer met elkaar samen doet samensmelten) is er voortdurend heisa.  De oplossing ligt voor de hand: bede gemeenten zullen als één gemeente met elkaar verder moeten. Dat scheelt in bestuurlijke kosten, maar vooral in gezeur. De naam van die nieuwe gemeente? Zwembacht is misschien een beetje kinderachtig, maar in het licht van het eeuwige gezemel wil ik graag pleiten voor Zwambacht.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s