Met zulke vrienden heb je heel geen vijanden nie nodig nie


Stel, je solliciteert naar een functie als burgemeester van een leuke ouwe stad in het zuidwestelijk gedeelte van Zuid-Holland. Je doet je huiswerk, bestudeert de omvangrijke geschiedenis van die stad, voert besprekingen met deze en gene en je wordt nog aangenomen ook. Je kwijt je in je eerste maanden uitstekend van je taak, terwijl je, als gevolg van enkele rampzalige gebeurtenissen op en rond het eiland, nauwelijks de tijd krijgt voor iets dat je ‘wittebroodsweken’ zou kunnen noemen. In de loop der jaren heeft jouw stad ook nog een paar vriendjes in het buitenland gemaakt en dus trek je zo nu en dan je leukste pakje aan, je poetst je bolletje op, je zet je glimlach in de pr-stand en je reist af naar Bamenda, Hastings en naar dat Zuid-Afrikaanse gehucht dat onze naam draagt.

Je bekijkt er eens hoe het met de diverse samenwerkingsprojecten op het gebied van stadsontwikkeling, huisvesting, waterbeheer en gezondheidszorg gaat en je constateert dat je als inwoner van het relatief welvarende Dordt een rol van betekenis kan spelen in het leven van mensen die zich, op duizenden kilometers afstand van jouw eigen ‘home-town, óók Dordtenaar mogen noemen. Ook bekijk je of er mogelijkheden bestaan voor Dordtse ondernemers om tot import- en exportstromen te komen. En terwijl je daar ‘under African skies’ je best doet om daar aan de Oost-Kaap wat goodwill te kweken, komt je het nieuws ter ore dat er op de thuisbasis gemopperd wordt over het feit dat je tripje zinloos en zonde is omdat het alleen maar geld kóst en niks oplevert. En die kritiek komt niet vanuit een oppositiepartij, nee het is juist de fractievoorzitter van de club waar je nota bene zelf lid van bent die jouw missie tot snoepreisje bestempelt. Een partij nota bene die de vrije ondernemersgeest hoog in het vaandel heeft staan en dat óók nog eens in een stad die groot geworden is dankzij internationale handel. Dan denk je vast zoiets als ‘Dá’s lekker goedkoop scoren als je er even niet bent. Met zulke vrienden heb je heel geen vijanden nie nodig nie’. Maar je zégt het niet, want als burgemeester sta je boven de partijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s