Het ooit zo trotse GLD-gebouw kraakt in al zijn voegen


GLDOp het gevaar af dat ik mijn zorgvuldig opgebouwde reputatie als opwindende en dynamische man op het spel zet, wil ik u opbiechten dat ik ernstig van wandelen hou. Mijn dagelijkse loopjes brengen mij tot alle uithoeken van dit eiland. En dus liep ik gisteren op de Noordendijk waar ik overvallen werd door een ‘trip down memory lane’ van ongekende aard, want ik stond recht voor de middelbare school waar ik zoveel jaren doorbracht. Ik zal u maar bekennen dat mijn verblijf op het Gemeentelijk Lyceum Dordrecht (GLD) indertijd wat langer duurde dan gepland stond. Dat had niet zozeer te maken met een gebrek aan hersencellen, maar eerder met het feit dat niet-onderwijs-gerelateerde activiteiten destijds mijn aandacht trokken. Uiteindelijk heb ik mijn papiertje er toch nog behaald, voordat mijn medeleerlingen mij met meneer begonnen aan te spreken. Het waren mooie jaren op het GLD en dat had héél veel te maken met dat gebouw, waarin die zich afspeelden. Het gebouw met z’n statige trap, zijn binnenplaats en indrukwekkende aula, was een trots gebouw en die trots straalde af op de leerlingen en de docenten. Het was even slikken toen ik er gisteren omheen liep. Het machtige pand van weleer, waar nu blijkbaar een afdeling van Da Vinci gevestigd is, kraakt letterlijk in al zijn voegen. De buitenmuren zijn er vies en verveloos en waar dit niet het geval is wordt het ontsierd door lelijke graffiti. Om de school heen ligt een oerwoud van puin, onkruid en zelfs losgelaten onderdelen van het gebouw. Het overgrote deel van de houten kozijnen en raamspanningen zijn verrot en aan vervanging toe. Wat is hier aan de hand? Huurt Da Vinci het pand van de gemeente of is het eigendom van deze onderwijsorganisatie? Heeft Da Vinci te weinig centen om aan onderhoud te doen? Is hier sprake van een bewuste strategie? Kan het zo zijn dat er, onder het motto ‘laat maar wegrotten die hap’, een diep gekoesterd verlangen bestaat om hier op een dag appartementen te gaan bouwen? Ik weet het niet, maar wat ik zie is vergane glorie in al zijn treurnis. Hier moet handelend worden opgetreden voordat het voorgoed te laat is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s