Beste Ooien en Rammen, ik moet iets opbiechten


Happy Mardi Gras Clipart flash banner animation gif mask Carnival confetti free images animated background Carnival in Rio de Janeiro Venetian Patra photo graphic arts  photo gif free ecardsCarnaval in Dordt. Het blijft tobben op dit oer-Hollandse calvinisteneiland, waar we elk jaar weer geconfronteerd worden met een zwakke carbondoordruk van wat van oorsprong toch écht een rooms feestje vol ziel en zaligheid is. En dus zien we weer een paar middelbare heren met snorren en een gek hoedje op, verwoede pogingen doen om iets van feestgevoel uit hun tenen te halen door maar voortdurend te roepen ‘dat het feest is’ en ‘dat we met z’n allen toch zo’n leut hebben.’ En dus wordt ons een optocht voorgeschoteld die in de verste verte niet lijkt op Brabantse en Limburgse carnavalsoptochten met praalwagens waar katholieke dorpsverenigingen een jaar lang driftig aan gesleuteld hebben. Nee, in Dordt trekt een tractor een strontwagen met daarop een paar sneue en kleumende Kimberly’s met kippenvel die manmoedig proberen om letterlijk en figuurlijk overeind te blijven in een binnenstad die met grote ogen van verbazing kijkt naar een schouwspel van de planeet ‘net-niet’. Nou wil ik het feestje niet bederven hoor. Ik blijf vandaag wel binnen en zet mijn zojuist aangeschafte dvd ‘Open haard met sfeergeluiden’ wel op en kijk in de kast of er nog iets van het merk Rutte staat. En weet u, beste Ooien en Rammen? Ik wil u stiekempjes opbiechten dat ik best wel respect heb voor onze Merwekrabbers, onze Krabbejanus en onze Elluv, die ook dit jaar weer hun best doen om in de verzorgingshuizen van Dordrecht een beetje vreugde te verspreiden. De Merwekrabbers hebben ook mijn hart gestolen omdat ze bijna elk jaar weer aandacht besteden aan mensen die het minder getroffen hebben dan u en ik. Zo was hun feestavond, gisteravond tevens een benefietavond, ten bate van de stichting Delano Noah. En zo dragen de Merwekrabbers (in samenwerking met de Stichting Sambal) hun steentje bij in de kosten die voortkomen uit de behandeling (in de Amerikaanse stad Philadelphia) van dit 9-jarige jongetje dat aan een ernstige vorm van kinderkanker lijdt. Beste carnavalsliefhebbers, ik heb verder niks met jullie feestje en noem mij maar rustig een sneue zuurpruim. Toch wens ik jullie een geslaagd carnaval toe en neem ik mijn hoed (een saaie hoed, zonder veertjes) diep voor jullie af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s