Het begrip bekokstoven is vast in Sliedrecht uitgevonden


vondervoort1webHet is, zacht gezegd, altijd al wat rommelig geweest op en rond de burelen van het Sliedrechtse stadhuis. Zolang ik me kan herinneren was het in het baggerdorp nooit helemaal duidelijk wie het nu precies voor het zeggen had, wie er nu eigenlijk de beslissingen nam. Ja, formeel was dat de meerderheid in de raad, maar de afloop van een stemming was er dan ook nooit verrassend. Het woordje ‘bekokstoven’ moet haast wel in Sliedrecht zijn uitgevonden. Dat was al zo in de jaren tachtig, toen ik er, als verslaggever van deze krant zelf nog wel eens kwam en eerlijk gezegd is het er nooit helemaal veranderd. In Sliedrecht lag het zwaartepunt van de macht bij een paar ambtenaren met, toegegeven, veel kennis van zaken en, óók heel belangrijk, goede relaties. Die relaties waren altijd succesvol in het baggerwezen, de scheepsbouw, de offshore en, niet in het minst, de kerk. Martin Boevée was zeker geen onprettige burgemeester, maar ook onder zijn leiding werd de interne machtsstructuur (wie trekt in Sliedrecht aan de touwtjes?) nooit helemaal helder.
Na de bestuurscrisis van vorig jaar kwam Tonny van der Vondervoort, die momenteel met ijzeren hand ‘regeert’.
In het post-Boevée-tijdperk moet er, zo besloot Van der Vondervoort, op een andere manier, of beter gezegd op een meer formele manier, gewerkt worden. Dus: géén een-tweetjes meer tussen raadsleden en ambtenaren, niet even snel een belletje tussendoor voor wat aanvullende informatie, niks meer voorkoken (bekokstoven dus) in wandelgangen, bedrijfsgebouwen en restaurantjes. Nee, alles moet van nu af aan afgehandeld worden via de verantwoordelijke wethouders en zo nodig via de burgemeester zelf. Tonny van der Vondervoort houd de vinger strak aan de pols en ik kan haar eerlijk gezegd geen ongelijk geven. Een cultuuromslag in politiek en ambtelijk Sliedrecht is bittere noodzaak, al is het alleen maar om de buitenwereld te tonen dat men volop bezig is het Swiebertje-imago van zich af te werpen. Sommige raadslieden mopperen nog wat omdat zij zich, door die beperking van hun ‘bewegingsvrijheid’ een beetje weggezet voelen als Malle Pietje, maar ook zij zullen zich moeten realiseren dat ‘transparantie’ de komende tijd boven alles moet gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s