Als het lente wordt zit Frits op ‘zijn’ bankje


tramp-hdr_small2Waarschijnlijk kijkt u, net als ik, reikhalzend uit naar de lente. Ik heb het gevoel dat we alweer aardig op streek zijn. Ik lees over een geboortegolf in onze stadsboerderij en in de tuin zie ik de eerste knopjes voorzichtig ontspringen aan de takken van mijn boom. En toen ik laatst de buurvrouw zag langslopen overwoog ik even om haar na te fluiten, maar ik kon me nog net inhouden toen ik ontdekte dat het Frits was, onze langharige buurtjunk. Die rotbril ook. Altijd ls het weer lente wordt zit Frits op een van de bankjes van het Vrieseplein om vanaf daar, onder het genot van bier, het langslopende werkvolk uit te lachen. ,,Ga je naar je baas? Moejje nie doen joh, loonslaaf. Ík zit lekker in het zonnetje. Ken je nog wat misse? Nee, krijg dan maar het apelazerus…’’
Frits maakt niet makkelijk vrienden. Het is me dan ook een raadsel hoe hij in de ochtenduren op het centraal station eurootjes van reizigers weet los te praten. Een succesvolle ochtend wordt bij de supermarkt aan de Blekersdijk omgezet in bier dat hij, als het weer het toelaat, op‘zijn’ bankje opdrinkt. Maar weinig mensen weten dat het nog niet eens tien jaar geleden is dat Frits, in Rotterdam, succesvol aan de weg timmerde als makelaar. Aanvankelijk was hij in loondienst, ‘boerde’ daar goed en besloot om voor zichzelf te beginnen met een, naar eigen zeggen,’te duur huis en bijpassende echtgenote.’ En toen sloeg de kredietcrisis toe. Zijn bedrijf ging op de fles, Frits króóp in de fles, de villa werd een stapelbed bij het Leger des heils en zijn vrouw vond al snel een nieuwe makelaar.
Het leuke aan Frits is dat hij de moed nooit opgaf. Hij heeft zijn situatie altijd als ‘iets tijdelijks’ beschouwd en is volop blijven solliciteren met hulp van ‘het Leger’. Nu pas zie ik dat hij een uniform draagt. ,,Wat is er met jou gebeurd?’, vraag ik. ,,Aangenomen. Kaartjes controleren in de metro van Rotterdam’’, zegt hij. ,,Maar waarom kijk je dan zo treurig. Da’s toch mooi’’, antwoord ik. ,,Ik baal als een stekker. Ik moet ondergronds, nét nu het lente wordt.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s