Met winkeliers en marktkooplui is het altijd ‘hard voor weing’


Winkeliers en marktkooplui zijn net vissers of boeren. Als je ze op de man af vraagt of het goed gaat, zullen ze daar nooit in positieve zin op antwoorden. In het meest gunstige geval krijg je te horen dat het ‘hard voor weinig’ is, hetgeen meestal gepaard gaat met een een zorgelijke blik en een diepe zucht. Nee, ‘goed’ gaat het eigenlijk nooit, want dat is het onheil over jezelf afroepen en de vraagsteller zou wel eens een undercover-agent van de Belastingdienst kunnen zijn. Ergerniswekkend in dat kader vind ik de angst van marktkooplui voor een tijdelijke verplaatsing van de Dordtse markt in verband met een evenement als Het Glazen Huis van 3FM. Goed, dat gaat dan niet door, maar eigenlijk zeggen de marktkooplui: ‘Dat plein is op vrijdag en zaterdag van ons en wij gaan er nooit en te nimmer van af, want dat kost ons geld.’ Mooie boel is dat. Ik dacht dat de gemeente ooit min meer besloten had (ik hoor het Bandell nog zeggen) dat het Scheffersplein een horecaplein en het Statenplein een evenementenplein is. Mooi mis: het Statenplein is blijkbaar géén evenementenplein, want op vrijdag en zaterdag kan hier dus nooit een evenement plaats vinden omdat de kooplui, bij monde van John Stoel (Vereniging voor de Ambulante Handel) hebben laten weten nooit een millimeter te willen wijken, voor welk evenement dan ook. Dat gaat de marktkooplui geld kosten, méér dan de helft van de normale dagopbrengst zelfs, zo zou blijken uit ‘een onderzoek’ waarmee nu geschermd wordt. Ik heb dat onderzoek nooit onder ogen gekregen, weet dus ook niet of het hier om ‘Dordtse’ of algemene cijfers gaat, maar eerlijk gezegd geloof ik er geen snars van. Even ergerlijk is het gezeur van een paar winkeliers op het Vogelplein over een paar fotokastjes die daar nu even staan, in verband met een of ander kunstprojectje. ,,Die zuilen verstoren het zicht op mijn zaak”, klaagt apotheker Bas den Hoed. De pillendraaien beweert met droge ogen dat zijn winkel, door die grote zwarte gevallen, niet meer te vinden is en dat kost hem geld. Den Hoed moet maar eens in zijn magazijn gaan zoeken. Daar hebben ze vast wel middeltjes tegen droge ogen.

Eén reactie

  1. Check alsjeblieft je bronnen! De apotheker B. den Hoed heeft dit nooit zo gezegd! Hij heeft ook geklaagd tegen de krant dat zijn woorden dusdanig verdraait zijn en ook zijn er woorden bij verzonnen. Hij ziet echter niet de meerwaarde in van het kunstproject en vind het niet ‘mooi’. Overigens had de gemeente hem niet ingelicht over het project, waar hij enigszins teleurgesteld over was. Maar alsjeblieft ga wat subtieler om met het gebruik van iemands naam en spot niet met zijn vak als apotheker als je de woorden niet rechtstreeks uit hem zelf hebt kunnen komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s