Capuchonchimpanseetjes met een spuitbus…


En weer is de binnenstad overwoekerd met graffiti. Loop eens door het stadshart voordat rolluiken en winkeldeuren geopend zijn, voordat het winkelend publiek het zicht op de gevels ‘verbloemt’. Diepe treurnis. Stad in verval.
De term graffiti suggereert dat het om een kunstuiting gaat en, eerlijk is eerlijk, dát kan het ook zijn. Ik heb een collega (hij werkt voor deze krant en hij heet Bram) die, met de spuitbus als gereedschap, prachtige dingen maakt. Maar hij zet zijn werk op doek of, desgevraagd op een muurtje in woon- of slaapkamer. De graffiti die ik de laatste weken, vooral op en rond de Voorstraat en de Vriesestraat aantref is niets anders dan ordinair vandalisme dat de stad een buitengewoon armoedige aanblik verschaft. Een of ander capuchonchimpanseetje heeft uitgedokterd dat hij met een bepaalde armzwaai een figuurtje uit zijn spuitbus kan toveren dat in de verte op een envelopje lijkt. Hij doet zijn ‘kunstje’ op zoveel mogelijk winkelpanden in de binnenstad en is nu ongetwijfeld apetrots dat hij er zelfs de krant mee gehaald heeft. Terwijl ik dit schrijf vraag ik me dan af wat het nut van deze column is. Wat kunnen we er aan doen? Zwaarder straffen? Nóg meer camera’s ophangen?
Ik begrijp best hoe moeilijk het is om 16-jarige jongetjes op heterdaad te betrappen en de politie kan niet altijd overal zijn.En dus (‘déjà vu all over again’) hoor je in de lokale politiek vast weer iemand opperen dat er een graffitimuurtje moet komen, waar naar hartelust gekliederd kan worden. Ach, daar zullen vast wel weer wat goedwillende spuitgrage pubers op afkomen. Leuk hoor, zo’n foto in de krant van een wethouder naast een troetelvandaaltje met zo’n gedoogmuurtje op de achtergrond, maar we weten allemaal dat de échte vervuilers zich niet laten ‘pamperen’ met een gemeentelijk goedgekeurd graffitiwandje. Het valt mij op dat steeds meer winkeliers, ja zelfs winkelketens, niet meer de moeite nemen om de wanproducten van hun gevel te halen. Ik kan ze dat niet eens verwijten… ze zijn murw geslagen. Slechts een enkele middenstander gaat toch weer aan de slag met poetsdoek en schoonmaakmiddel. Helden zijn het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s