Nee, ik wil geen paniek zaaien, ik wil ze scherp houden…


explosionIn een aantal van mijn columns heb ik de afgelopen weken aandacht besteed aan het feit dat wij, hier in Dordt (en ook in Sliedrecht) in een van de meest drukbevolkte en meest risicovolle gebieden van West-Europa wonen. U kent het rijtje vast wel: Kijfhoek, Heerjansdam, DuPont, Brenntag, spoor, snelwegen, rivieren en nog een enorme haven en een Botlekgebied, hemelsbreed niet eens zo ver hier vandaan. Ach, ik kan nog wel even doorgaan en ik kan u garanderen dat op de meeste van die plekken over het algemeen niet met Appelsientje wordt gewerkt. En dus, je kunt daar op wachten, kreeg ik een aantal reacties binnen van mensen die vinden dat ik een potje paniek loop te zaaien en vinden dat ik aan hun boterhammetje kom. Maar ik ben toch potverdorie niet voor niets een kwart eeuw geleden dit vak in gestapt? Juist het blootleggen van de problematiek, in dit geval het onder de aandacht brengen en houden van het keiharde feit dat wij hier nu eenmaal in een gevaarlijk gebied wonen, houdt de verantwoordelijken bij de les: het móet gewoon veiliger en het liefst gisteren. Ja daar wordt aan gewerkt, wordt ons telkens weer verzekerd door allerlei mensen die daar over gaan. ,,De veiligheidsnormen bij ons bedrijf, zijn dusdanig streng dat er eigenlijk niets kan gebeuren’’, krijgen we met de regelmaat van de klok te horen uit de monden van veiligheidsmedewerkers van risicovolle bedrijven. En weet u? Ik geloof écht dat die mensen enorm hun best doen, maar ben in mijn werkzame leven als journalist al tientallen keren geconfronteerd met ‘ongelukken’, waar eigenlijk helemaal niemand iets aan kon doen. Ze gebeurden gewoon, daarom heten ze ook ‘ongelukken’. Wil ik dan dat u ‘s nachts wakker ligt (gasmasker op het nachtkastje)? Wil ik u tot de slotsom laten komen dat verhuizen naar de Hoge Veluwe nog de enige mogelijke optie is? Natuurlijk niet. U woont hier, u leeft hier en misschien bent u wel net zo verknocht aan die ouwe stad als ik. Nee, ik wil geen paniek zaaien, ik kom niet aan uw boterhammetje, maar ik wil ze gewoon scherp houden… die mensen die, elke dag weer, op welke manier dan ook, verantwoordelijk zijn voor uw veiligheid en die van uw kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s