Veel te veel ‘freeriders’ in winkelstad Dordt


En nu is het tijd om maar eens door te zetten. Tegenstanders zullen er ongetwijfeld wel weer zijn, maar met een zachte hand bereik je nu eenmaal weinig. Dan maar verplicht stellen dus. Waar ik het over heb? Over een ondernemersfonds, zeg maar een potje geld om meer winkelend publiek naar winkelstad Dordt te lokken. En wie moet dat potje vullen? Alle winkeliers… já, allemaal. ‘No mercy for freeriders’.
Freeriders zijn winkeliers die nu nooit eens een keertje willen meebetalen aan gemeenschappelijke acties waarmee extra publiek ‘gelokt wordt. De binnenstad zit er vol mee en het aantal neemt zelfs jaarlijks toe. Bij elke leuke activiteit waarbij hen gevraagd wordt om ook eens een keertje een duit in het zakje te doen zeggen ze simpelweg nee. De smoezen zijn niet van de lucht. ,,Wat schiet ik er in hemelsnaam mee op. Dat evenementenpubliek heeft helemaal geen belangstelling voor mijn producten.” Ondertussen profiteren ze meestal toch behoorlijk mee van allerlei publiekstrekkende activiteiten, die nu eenmaal onontbeerlijk zijn voor een winkelstad die, in deze tijden van crisis en concurrentie van internet en grote steden ‘om de hoek’, niet anders kan dan zich voortdurend te blijven manifesteren.
Hooguit één op de vier winkeliers in de binnenstad is aangesloten bij een winkeliersvereniging en zij betalen dus eigenlijk al min of meer mee aan activiteiten die extra publiek naar ‘hun’ straat lokken. De andere driekwart kijkt dus al sinds jaar en dag lekker toe hoe een paar ondernemende collega’s de kastanjes uit het vuur slepen.
De Dordtse winkeliers kregen gisteravond, onder meer van wethouder Jasper Mos, tekst en uitleg over het Ondernemersfonds en kregen te horen dat het een goede zaak zou zijn als alle winkeliers in Dordrecht hieraan verplicht zouden meebetalen. De fondskas kan gevuld worden door een heffing te koppelen aan de jaarlijkse WOZ-belasting, want zo betaalt elke middenstander naar rato: een kleinere bijdrage voor de kleine middenstander en een hoger jaarlijks bedrag voor de grote winkelketens. Of de winkeliers uiteindelijk juichend of mopperend weer naar huis zijn gegaan weet ik niet. Wél wijzer, hoop ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s