Zelfs buurtkermissen zijn niet gemoedelijk meer


kermisKnokken op de kermis, het klinkt als een attractie en misschien is het dat ook wel. Al zolang ik me kan herinneren heerst er op de Dordtse zomerkermis een dreigend sfeertje. Vooral ’s avonds, rond de botsauto’s, houden groepen jongeren elkaar scherp in de gaten en wordt er stevig geprovoceerd.
Ach, agressie op de kermis is toch van alle tijden, hoor ik u zeggen. Al in de negentiende eeuw probeerden steden de kermis af te schaffen, wat veel onbegrip wekte bij het ‘gewone volk’, dat zich ‘hun’ jaarlijkse uitje niet wilde laten afpakken. In 1876 leidde dit in Amsterdam tot het bekende kermisoproer, dat vijf dagen duurde en waarbij het leger moest worden ingezet om de gewelddadige demonstranten ‘neer te slaan’. In Utrecht wordt de maandag van de kermis ‘hoveniersmaandag’ genoemd omdat tuindersknechten op die dag hun jaarloon uitbetaald kregen. Een heel jaar ploeteren en dan met flink wat geld op zak ‘kermis vieren’, leidde vaak tot heftige matpartijen. Kermis en agressie mogen dan onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, tóch heb ik de indruk dat het de laatste jaren erger wordt en dat het geweld zich meer en meer uitstrekt tot de kleine buurtkermissen, die toch altijd een meer gemoedelijke uitstraling hadden.
Vorige week mishandelden drie jongens van 14 en 15 jaar op de Dubbeldamse kermis een 22-jarige man omdat hij met zijn botsauto tegen hen aan was geknald, hetgeen volgens mij toch de bedoeling is met die dingen. Afgelopen vrijdagavond sloeg een 20-jarige man op de kermis in Stadspolders de voortanden van een 18-jarig meisje aan diggelen en op de Zwijndrechtse kermis werd twee weken geleden een 17-jarige jongen zo hard op zijn slaap geslagen dat hij bewusteloos raakte. Later bleek dat hij een zware hersenschudding had.Volgende maand is het weer kermis op de Spuiboulevard. Nee, ik kan niet zeggen dat ik daar erg naar uitkijk, maar ik weet dat er ook veel mensen zijn die hier wél warm voor lopen. Ik hoop dat het een kermis wordt zonder incidenten, want anders zou het wel eens de laatste editie kunnen zijn zonder hekken er omheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s