Vooral insiders vierden het feestje van Ary


Scheffersplein‘Schefferfeest geslaagd’, kopte mijn krant nog naar aanleiding van de schilderworkshop voor kinderen die zondagmiddag op het Scheffersplein plaats vond. Met die conclusie zou op zich niets mis zijn als daarmee inderdaad gedoeld werd op louter dit ene aspect van de festiviteiten rondom het 150-jarig bestaan van het standbeeld van Dordrechts beroemdste Parijzenaar. En ach, het wás ook een leuk gezicht, al die schilderende en knutselende kinderen, rondom Ary’s standbeeld. Maar mijn conclusie, dat kinderfeestje daargelaten, luidt toch dat het ‘Schefferjubileum’ mislukt is. Geen mens heeft, buiten een paar betrokkenen en een groepje binnenstadsbewoners, de afgelopen weken écht meegekregen wie nou helemaal Ary Scheffer was en waarom hij kort na zijn dood, nu anderhalve eeuw geleden dus, door een paar bobo’s uit die tijd op een sokkeltje gehesen werd. De aan de festiviteiten gekoppelde verkiezing ‘Dordtse held’ (welke nog levende plaatsgenoot verdient een standbeeld?) leverde met amateurhistoricus/journalist en taxichauffeur Jaap Bouman een méér dan terechte winnaar op, maar de opkomst tijdens de uitreiking van die prijs, afgelopen vrijdagavond, was met ruim twintig mensen (ook hier vooral betrokkenen) een regelrechte aanfluiting. Een avond later moest een theatervoorstelling rondom Ary op het Scheffersplein worden afgelast omdat slechts een handjevol mensen hier op af was gekomen. Dat had, volgens de organisatie, te maken met de kou. Toegegeven, het wás die avond koud, maar eerlijk gezegd vooral een in de schoot geworpen rotsmoesje om te verbloemen dat geen kip van het evenement op de hoogte was. Ook hier had de tamtam jammerlijk gefaald. Eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat de lichtshow, die zaterdagavond wél doorging, er fantastisch uitzag en mijn advies is dan ook om die vorstelling, hartje zomer, nog maar eens dunnetjes over te doen. Een en ander had dan trouwens mooi gecombineerd kunnen worden met de festiviteiten van het jaarlijkse kunstevenement Place d’Ary, ware het niet dat dit spektakel nu (juist in Ary’s jubileumjaar) door de horeca aldaar van het plein gejaagd is. Het Schefferjubileum is slecht ‘gepromoot’ en daarom nooit ‘stadsbreed’ geworden. Het was hooguit een insidersfeestje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s