Bij ‘langzitters’ heb ik zo mijn bedenkingen


tumblr_ltkp13Lyg71r2qodko1_500

Is het niveau van lokale politici af te meten aan de grootte van de gemeente waar ze actief zijn? Laten we die vraag eens toetsen aan de hand van andere beroepsgroepen. Een lokale bakker of loodgieter kan héél vakkundig zijn en hoeft niet per se landelijk door te breken om een goeie boterham te verdienen. Een lokale voetbalheld hoeft niet slecht te zijn, maar als hij nou écht héél goed was speelde hij ongetwijfeld een niveautje hoger. Ach, wat niet is kan nog komen natuurlijk. Voor lokale politici geldt hetzelfde. Jong talent breekt altijd door. Het zijn juist de lokale langzitters waar ik zo mijn bedenkingen bij heb. U kent ze wel, die types die al zo lang een raadszetel bezet houden dat ze het meteen voelen als ze per ongeluk op een andere stoel gaan zitten. ‘Hé, deze voelt een beetje raar aan. Da’s niet mijn bilprofiel.’ U herkent langzitters aan het feit dat ze de moderne wereld nog wel eens verwarren met hun dorp. Sommige langzitters weten niet eens dat er, buiten hun gemeente, óók leven is. Het dorp is nu eenmaal het centrum van hun universum. Langzitters zijn in het wild aan te treffen in gemeenten als Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Eigenlijk is dat al lang één gemeente, maar dat zien alleen maar mensen die daar niet wonen. De langzitters in beide gemeenteraden maken zich druk om dingen waar een weldenkend wereldburger moeiteloos overheen stapt. Over de vraag bijvoorbeeld of een gezamenlijk zwembad nou in die ene of in die andere gemeente moet staan. De inwoners van beide gemeenten denken: wij willen een goed zwembad, liefst niet te ver weg. Woon je in Ambacht dan is een zwembad in Zwijndrecht niet te ver weg. Andersom geldt dat ook. Maar dat zwembad komt er maar niet omdat die langzitters maar niet kunnen ophouden met steggelen over waar dat ding nou precies moet komen te staan. En dus houden beide gemeenten liever allebei hun eigen verouderde en te dure zwembad in stand dan samen één goed (en dus relatief goedkoper) zwembad te exploiteren. Ben je mooi klaar mee, met zulke gemeenteraden die hun inwoners liever laten spartelen dan zwemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s