‘Het is toch zó’n leuke man, die taxichauffeur’


,,Je denkt toch niet dat ik dáárvoor m’n motor ga starten. Ga lekker lopen naar die Museumstraat.” Ik hoor het getier van de taxichauffeur ter hoogte van de fietsenstalling op het station en zie een ouder echtpaar, teleurgesteld kijkend, mijn richting op komen. Of het écht zo dichtbij is, de Museumstraat, vraagt hij. ,,Mijn vrouw is slecht ter been, dus langer dan vijf minuten lopen zit er niet in.”
Uit Canada zijn ze gekomen voor een bezoek aan de stad die ze een halve eeuw geleden achter zich hadden gelaten voor een betere toekomst. ,,We willen eerst naar het Dordrechts Museum. Dat schijnt sinds de verbouwing zo mooi geworden te zijn”, zegt hij. Ik vertel dat dit wellicht toch iets te ver lopen is en dat er niets anders op zit dan een nieuwe poging bij de taxistandplaats te wagen. De lompe chauffeur is daar inmiddels vertrokken en we stappen op de taxi af die nu vooraan in de rij staat. Deze chauffeur is vriendelijk, helpt de vrouw met instappen en het gezelschap zet koers richting Museumstraat.
Die middag kom ik ze weer tegen in de museumtuin. Ze zitten aan een tafeltje met koffie en een Scheffergebakje. Ik vraag hoe de taxirit verlopen is en de vrouw reageert enthousiast. ,,Zó’n leuke man die chauffeur. Hij heet Yusuf. Toen we hem vertelden dat we hier vroeger gewoond hebben heeft hij ons enthousiast rondgeleid langs de mooiste plekjes. Na afloop wilden we hem extra betalen, maar dat wimpelde hij af. Hij had zich geschaamd voor zijn collega en hij wilde dat op zijn manier een beetje goedmaken.”
,,Maar wij maken het met hém ook goed hoor”, voegt de man toe. ,,We zitten nu op hem te wachten, want hij brengt ons straks naar de molens van Kinderdijk en daarna terug naar ons hotel. Morgen komt hij ons weer ophalen voor een tripje naar Antwerpen. Ach, we hebben goed geboerd in Canada, dus het mag wat kosten. Weet je, ik ben heus niet rancuneus naar die andere chauffeur hoor, maar ik heb Yusuf wel gevraagd of hij hem later nog eens wil uitleggen dat een kort ritje soms best lucratief kan zijn.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s