Voedselbank: de VVD heeft gelijk… in theorie


Moet een voedselbank in Dordrecht wel of niet financieel ondersteund worden door de gemeente? Ja, vinden de meeste partijen in de raad, want de nood is hoog en er zijn in deze stad nu eenmaal mensen die het zonder dat beetje extra hulp simpelweg niet redden. Nee, zegt de VVD, want dat is niet de taak van de overheid. Je moet mensen niet afhankelijk maken. De VVD in de Dordtse raad, die als enige tegen een motie voor steun aan de voedselbank stemde, heeft gelijk in haar standpunt dat gratis voedselverstrekking een vorm van symptoombestrijding is en dat de inzet van de overheid er vooral op gericht moet zijn om mensen weer aan het werk te krijgen zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Een voedselbank ‘bevestigt’ mensen juist in hun afhankelijkheid, vindt de VVD, en daar valt geen speld tussen te krijgen. Uit betrouwbare bron weet ik dat er mensen zijn die al sinds jaar en dag gebruik maken van deze instelling en dit ook als een ‘recht’ zijn gaan zien. Deze mensen geven nauwelijks nog geld uit aan voedsel, calculeren de giften van de voedselbank dus in feite al ‘in’ en gebruiken hun huishoudbudget voor andere dingen. Ja, ze bestaan in Dordrecht (en óók in de rest van Nederland): ‘klanten’ van de voedselbank die tijdens het ophalen van hun spulletjes met hun iPhone naar huis bellen om te melden dat de pannenkoekenmix deze week van een inferieur merk is. ,,Nee, die hoef ik niet hoor…”
Die mensen zitten er helaas tussen, maar er zijn ook mensen voor wie de situatie écht uitzichtloos is en die hun kinderen niet kunnen bieden wat een kind nodig heeft.
De VVD heeft het niet mis maar ‘leunt’ in haar standpunt te zeer op de theorie. De bittere werkelijkheid heet ‘de praktijk’ en die is soms schrijnender dan in cijfertjes, wetjes en rapportjes is samen te vatten. Gemeentelijke steun aan een voedselbank is daarom wel degelijk een goede zaak. Die steun zou dan wel gepaard moeten gaan met dwingende regelgeving die er op gericht is om voedselbankklanten een zet richting arbeidsmarkt te geven. Gemeentelijke steun prima, maar dan óók gemeentelijke ‘invloed’.

3 reacties

  1. Sommigen hebben per week maar 20 euro te besteden en anderen weer 40 euro per week. Dan hebben ze ook kinderen die ze te eten moeten geven. Er is ook een weggeefhoek op facebook en daar kunnen mensen nog wel terecht om eten te krijgen als zij niets bij de voedselbank krijgen. Een Z.Z.P. er die ziek werd en zijn baan verloor bijvoorbeeld. na drie jaar bij de voedselbank te hebben gelopen liep het termijn af waardoor zij helemaal niet aan eten voedsel konden komen. En zo nog via de weggeefhoek eten gekregen hebben. Nu hebben ze het over werk zoeken maar dat is er niet. Er zei me laatst iemand dat ze haar te oud vonden. Terwijl ze net boven de 23 jaar was. Waar moet je werk zoeken als het er niet is. Heeft U een baan voor hun dan willen ze morgen direct beginnen met werk als de V.V.D. die banen heeft. Kunnen ze een garantie geven dat dat werk er is. Want de mensen die ik spreek willen wel aan werk komen. Zij willen wel hun best doen. Ik heb ook gelezen dat de V.V.D. denkt dat de voedselbank klanten alleen maar spullen kopen en denkt het eten krijgen we toch wel van de voedselbank en dat ze de rest aan andere dingen besteden. En dat er ook ontevreden clienten tussen zitten die met een Iphone naar huis toe bellen om te zeggen er een pannenkoekenmix bij zit van inferieure kwaliteit of dat het geen a merk is. En dat sommigen nogal kritisch zijn aangaande het eten wat er in zit. Dat ze het liefst snoep en koekjes en chips en feestartikelen willen hebben zoals drop en chocolade en chocoladekoeken van de beukelaar en koeken van chocoprins en taarten en gebak met slagroom smarties en drop. waardoor zij weer geld over kunnen houden om andere dingen van te kopen. Dat denkt de V.V.D. dat het hun om luxe en gemak is en eenvoud en soberheid en werk uit de weg gaan. Dat het hun niet allereerst om eten gaat maar er toch van uit gaan dat het toch klaar staat. Er waren ook wel mnmensen die treden en dankbaar waren voor wat er in zat als de groenten maar niet rot waren en dergelijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s