Een ‘nét voldoende’ van de oppositie is óok een statement


vijfjeEen 5,5 krijgt het stadsbestuur, dat nu twee jaar ‘onderweg’ is, van oppositiepartij PvdA. Dat is een voldoende en daarmee geeft de PvdA, al dan niet bewust, een statement af. Met het zo’n 5,5 ben ik, in mijn gemakzuchtige schooljaren vaak weg gekomen en dus trek ik met die ‘waardering’ de conclusie dat de grootste oppositiepartij op dit eiland van mening is dat het college tot dusver voldoende gefunctioneerd heeft, want anders was er hooguit een 5,4 ‘uitgedeeld’. Dat is op zich al veelzeggend en ik vraag me dan ook af of die ‘milde goedkeuring’ ook de verklaring is voor het feit dat de voltallige oppositie de afgelopen twee jaar nauwelijks voor vuurwerk gezorgd heeft.
Van een college ‘op de helft’ in een tijd waarin aan alle kanten flink bezuinigd moet worden, in een tijd waarin de ‘staatsruif’ sterk verschraald is, zou je een ‘kaasschaaf-beleid’ verwachten, maar tot dusver blijkt ook dát alleszins mee te vallen. Natuurlijk zijn er, vooral in de cultuurhoek, harde klappen gevallen, maar over het algemeen mag je stellen dat er een helder en stabiel beleid wordt gevoerd. Deze gemeente staat er financieel niet beroerd voor, al is dat natuurlijk niet per definitie de verdienste van dit college, maar vooral van een eerder stadsbestuur, dat ooit een goeie slag sloeg met de verkoop van het energiebedrijf. Mede als gevolg van die transactie beschikt de gemeente nog altijd over zeer rendabele aandelen in Eneco en andere ‘nutsbedrijven’. Hoe dan ook, dit college doet het zeer behoorlijk op de eigen ‘stokpaardjes’ leefbaarheid en veiligheid en kan dat ook getalsmatig aantonen. Dit college, dat ook nog eens zeer ‘zichtbaar’ en ‘aanraakbaar’ is wil investeren in achterstandswijken, een University College, werkgelegenheid en een warmtenet en wendt bezuinigingen maar minimaal af op de rekeningen die de burger betaalt. Gaat het dan allemaal écht zo goed in Stadhuis en Stadskantoor? Nee, dat nou ook weer niet, want waar de wethouders een hecht team vormen, vinden sommige raadsleden van de partijen die in het college vertegenwoordigt zijn (BVD, VVD, CDA) het maar wat moeilijk om elkaar het succes te gunnen. Daar sluimert gevaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s