Verse waar uit stad en streek op het Statenplein


Statetenplein2
Hoe troosteloos kan een plein zijn? Zittend op de, door graffiti en ‘brandwonden’ gehavende lange houten bank van het Statenplein zie ik het Chinese graniet opdrogen na een korte maar hevige onweersbui. Alleen rond de fontein, die gelukkig geen oranjewater meer spuit, blijft het plein nat en een mini-riviertje vormt zich in de richting van de platenzaak op de hoek. Ik blijf het toch een soort bedrijfsongeval vinden die fontein. Trouwens, met dat hele totaalplaatje op dat plein is in mijn ogen iets mis, want ook die net-niet-torenflat (prefab bouwpakket) en die fout-bruin opgeverfde jaren zeventig winkels achter mij doen gezamenlijk keihard hun best om Meppel in november uit te stralen. Het enige redmiddel tegen een acute depressie is een vluchtige blik naar links, waar de gevelpandjes aan de Nieuwstraat me doen herinneren aan het feit dat dit toch écht Dordrecht is. Het is een gewone winkeldag, bijna koopavond zelfs, maar het plein is nagenoeg leeg en om de een of andere reden laten zelfs de duiven, die normaal gesproken veel belangstelling voor Dordtse pleinen hebben, juist dit plein links liggen. Datzelfde geldt voor het winkelend publiek. Dat laat zich hier ook bijna niet meer zien en dus gooit de ene na de andere zaak zijn deuren voorgoed in het nachtslot. Waar is het ooit fout gegaan met dit plein, dat alleen op vrijdag en zaterdag publiek trekt, vanwege de weekmarkt die, misschien wel door de economische crisis, populairder is dan ooit? Op de andere dagen is het Statenplein klinisch dood en ik vraag me af wat er moet gebeuren om dit centraal gelegen stukje Dordt weer een beetje tot leven te wekken. Idee: waarom niet vraag en aanbod met elkaar combineren? Dordtenaren, vooral in en rondom het centrum, hebben veel behoefte aan verswinkels op loopafstand. Zou het niet mogelijk zijn een dagelijkse, min of meer mobile versmarkt, met antiek houten kraampjes bijvoorbeeld, op het plein te organiseren? Een uitstalling of tien, vijftien, hooguit, met groente, fruit, vlees, worst, drank en delicatessen, duurzaam geproduceerd en afkomstig van ‘eigen eiland’ en omliggende polders… dát is goeie promotie voor stad en streek en brengt weer ‘loop’ en hoop op het Statenplein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s