Laat herbestrating Vest een eerste stap zijn


stratenmaker08Ik heb geaarzeld met het schrijven van deze column. Waarom? Omdat het over de straat gaat waar ik woon, de Vest, eigenlijk een dijk op het randje van stadshart en schil. Het stukje Vest tussen Vrieseplein en poller is niets anders dan een verkeerskundige vergissing, namelijk de toegangsroute naar een parkeergarage die ooit op een totaal verkeerde plek is neergezet. Parkeergarage Drievriendenhof is een lelijke betonnen kolos die het straatbeeld in negatieve zin bepaalt. De Vest is eigenlijk te smal als aan- en uitvoerroute voor die garage, want ook als straks de herbestrating achter de rug is, blijft dit straatje precies twee auto’s breed en is er nog altijd geen plek voor fietsers. Die rijden zich vast, of beter gezegd, die worden vastgereden en vluchten het smalle trottoir op waar (dat heb je al gauw met trottoirs) meestal voetgangers lopen, met als gevolg dat je er op zaterdagmiddag toestanden hebt waar de verkeersdeskundigen van Caïro en Kabul zich nog voor zouden schamen. En dan vergeet ik nog te vermelden dat hier dagelijks grote vrachtwagens moeten draaien en keren, omdat via De Vest ook de winkels in de Drievriendenhof ‘bediend’ moeten worden. Ook zo lekker handig.
Toeristen die, vanaf het station naar het museum op zoek gaan, worden óf dwars door de Drievriendenhof, óf via de Vest naar de Museumstraat gedirigeerd. Dagelijks zie ik ze verbaasd ronddwalen langs die lelijke parkeergarage en langs dat zwaar verwaarloosde appartementencomplex (ooit een frisdrankenhandel) dat nu door Rots Vast verhuurd wordt en waar in sommige woningen geen gordijnen maar lakens voor het raam hangen. Bij Rots Vast hebben ze ‘alles met geld’, maar helemaal niks met ‘het stadsbeeld’. Nee, lekkere binnenkomer voor je toeristen. Gemeente: dwing Rots Vast hun huurders te sommeren dat ze op z’n minst gordijnen ophangen, verplicht Rots Vast die gribus op te knappen en vraag die parkeergigant om iets aan z’n achtergevel te doen. Een mooie trompe l’oeil van de museumtuin zou daar niet misstaan. Beschouw die herbestrating als een eerste stap naar een straat die zoveel mooier kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s