Turken zijn chauvinistischer dan Dordtenaren


jan-lagendijkDe verkiezingskoorts is voorbij, maar ik heb nog wat last van een lichte verhoging. Dat is de schuld van de gemeente die gisteren haar definitieve einduitslag naar buiten bracht. Daarop is nog nét niet te lezen welke Dordtenaar er precies op welke kandidaat stemde, maar er zijn wel andere aardige conclusies uit te trekken.
Op de kandidatenlijst stonden weinig stad- en streekgenoten. Om precies te zijn, drie Dordtenaren, twee Sliedrechters en een Alblasserdammer. Op één na wisten zij donders goed dat zij louter als bladvulling fungeerden. Oud PvdA-wethouder Jan Lagendijk stond op plek 75 en kreeg 104 van de in totaal 16452 stemmen die in Dordt op de PvdA zijn uitgebracht. Het zal Lagendijk wellicht worst wezen maar het viel mij eerlijk gezegd toch een beetje tegen.
Dordtenaar Gerard Schouw gaat wél de Kamer in. Ook hij was hier ooit wethouder en hij stond hoog op de lijst van D66: zesde om precies te zijn. Maar liefst 310 Dordtenaren die op zijn partij stemden (in totaal 4144) kleurden het rondje bij zijn naam rood. Schouw is in eigen stad dus relatief populairder dan Lagendijk, maar ook bij hem had ik meer lokale voorkeursstemmen verwacht.
En dan hebben we nog de huidige VVD-wethouder Jasper Mos, die de 69ste plek op de VVD-lijst in nam. Net als Lagendijk fungeerde ook Dordtenaar Mos voor zijn partij als lijstvulling. Hij ontving 144 voorkeursstemmen van stadsgenoten en ook dat is niet echt veel als je dat afzet tegen die 14095 stemmen die in deze stad naar de liberalen gingen.
Op de kandidatenlijst van de SGP pronkten ook nog wat streekgenoten, namelijk de Sliedrechtse wethouder Hans Tanis (op 5 en dus niet eens héél kansloos) en oud-raadslid Dick van Meeuwen (15), eveneens uit het baggerdorp. De Alblasserdamse oud-wethouder Peter Zevenbergen nam op de SGP-lijst plek 10 in. Helaas geven beide gemeenten op hun websites niet aan hoeveel plaatsgenoten op deze heren een voorkeursstem uitbrachten.
Kleine conclusie: blijkbaar zijn wij Dordtenaren minder chauvinistisch dan vaak wordt aangenomen. Dordtse Turken zijn dat trouwens wel. Veel kandidaten met een Turkse achternaam (ook al woonden ze niet in Dordrecht) ontvingen hier honderden voorkeursstemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s