In Plan Tij heerst een beschamende strandkuilmentaliteit


varende_rechter_(web)Weet u wat mandeligheid is? Ik ook niet, dus heb ik het Burgerlijk Wetboek er maar eens op nageslagen. Ik ga u niet lastig vallen met de letterlijke omschrijving, maar het komt er op neer dat buurtbewoners  een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor hun woonomgeving. Er samen uitkomen dus, zonder dat een derde partij (gemeente of rechter) zich er mee hoeft te bemoeien. Steeds vaker wordt een woongebied ‘in mandeligheid’ uitgegeven en de bewoners zijn dan mede-verantwoordelijk voor het gebruik, het beheer en ‘de verdeling’ van het water of het groen in hun buurt. De wet gaat hier uit van het feit dat volwassen mensen dat in goed onderling overleg met elkaar uitzoeken. Maar blijkbaar wonen er weinig volwassenen in Dordts jongste, groenste en meest waterrijke villawijkje Plan Tij, want ze knokken elkaar daar al een tijdje de tent uit door overal schuttingen en steigertjes te plaatsen om hun, al dan niet rechtmatige, territorium af te bakenen. Dat gaat er, laten we zeggen, nogal Duits aan toe. Zo van, ‘mijn handdoekje hing hier al sinds vanochtend dus deze ligstoel is van mij’ of erger nog: ,,Das ist mein strandkuil ja!’’
Wat mij nou zo opvalt is dat die strandkuilmentaliteit vooral de wat ‘sjiekere’ Dordtse wijken beheerst. In De Hoven wordt gezemeld over paaltjes en waar je wel en niet mag rijden (de sfeer is daar nog altijd ijzig) en in die vrijstaande huisjes bij voetbalclub OMC ergeren een paar bewoners zich een maagzweer vanwege voetballende kindjes. En wat doen ze in die wijken? Ze sturen geniepige briefjes naar de gemeenteraad om elkaar zwart te maken of erger nog, ze gaan even bellen met ‘een juridisch geschoold vrindje van de Rotary’.
In sommige Dordtse volkswijken, lossen ze hun onderlinge problemen toch vaak wat directer op. Goed, dat gaat nog wel eens gepaard met een matpartijtje, zoals onlangs in de Bosboom Toussaintatraat en dat wil ik zeker niet promoten. Maar er wordt daar in ieder geval niet gehuicheld en begrippen als ‘mijn’ en ‘dijn’ zijn hier behoorlijk heilig.
Bestaat er voor Plan Tij ook zoiets als een varende rechter? Hij moet wel Duits spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s