Lokale omroep moet nu wel aan eigen nieuwsgaring gaan doen


stealing-contentPiet van Westen, directeur van het lokale huis-aan-huis-blad Dordt Centraal heeft zo zijn bedenkingen bij gemeentelijke steun aan RTV Dordrecht en ik vind dat hij een punt heeft. Van Westen zegt de omroep niets te misgunnen, maar hij wil wél graag een discussie aanslingeren. Dat wil ik ook.
Eerst de feiten: door de jaren heen is veel publiek geld naar de lokale omroep gegaan en nu is het gemeentebestuur van plan om een nog openstaande schuld van RTV Dordrecht van zo’n twee ton kwijt te schelden om het clubje, straks in een nieuwe constructie, met ‘een schone lei’ te kunnen laten beginnen.
Ten opzichte van de andere media zit er best wel iets ‘scheef’ aan die kwijtschelding en aan die vele tonnen publiek geld die de afgelopen kwart eeuw naar de lokale omroep gingen. RTV Dordrecht gaat met dat geld namelijk wél de commerciële strijd aan met media die hun eigen broek moeten ophouden door advertenties te verkopen en (in het geval van deze krant) ook nog eens abonnees te ‘winnen’ en vast te houden. Aan eigen nieuwsgaring heeft RTV Dordrecht nooit veel gedaan, omdat er nu eenmaal weinig journalistieke kwaliteit in huis is: hooguit wat semi-professionals, aangevuld met stagiaires en vrijwilligers. Behoudens het nieuws dat zich vanzelf aandient (branden, ongelukken, persberichten), is er ook nog zoiets als nieuws dat door research van betaalde journalisten van dag- en weekbladen tot stand komt. Dat ‘eigen’ nieuws werd en wordt door RTV Dordrecht met grote regelmaat uit de professionele media gekopieerd, vaak ook nog eens zonder bronvermelding. De omroep valt daarbij regelmatig door de mand, omdat bepaalde berichten op de lokale omroep er nooit geweest zouden zijn zonder het krantenartikel van die ochtend. En ook al wordt de nieuwsbron wél genoemd, dan blijft het een feit dat de omroep zich al sinds jaar en dag ‘manifesteert’ met nieuwsberichten op radio, televisie en internet, waarvan het voorwerk door de concurrentie gedaan is. Jatwerk dus en dat dan ook nog eens gesubsidieerd door je eigen gemeente. Kinnesinne van mijn kant? Zeker niet. Proletarisch winkelen is gewoon niet eerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s