Centrum universum verschuift soms even naar Dordt


fieldsAls je in Dordt woont weet je heus wel dat je niet in het centrum van het universum zit. Nee, New York, Londen, Parijs, Amsterdam, dáár gebeurt het allemaal. In die steden staan de groten der aarde op de podia, zitten de toprestaurants, voetballen de echte virtuozen en hangen de schilderen die iedereen gezien moet hebben. Voor Dordt en omstreken blijven er hooguit nog wat kruimeltjes over. ,,Wauw, De Dijk speelt in het Dolhuis!’’
Ach, ik overdrijf een beetje, want ik schetste een beeld van hoe ik me ooit voelde toen ik een jaartje of 17 was en overtuigd van het feit dat mijn verdere leven zich ‘zeker niet in Dordt’ moest afspelen, want anders zou het allemaal geen enkele zin hebben… toch?
Het is anders gelopen en de Drechtstreek bleef mijn domicilie. Iets waar ik overigens nooit spijt van gehad heb. Toegegeven, wij moeten het doen met lachebekje René van der Gijp en zielenpootje Justine Pelmelay en als ik drummer Appie Tamboer (what’s in a name) moet geloven heeft Herman Brood ergens in Dordrecht ooit zijn eerste pilsje gedronken. Gezien het handgebaar dat hij daarbij maakte bedoelde hij daar trouwens iets heel anders mee. Even ter verduidelijking: de in Den Haag geboren Ab Tamboer (Earth & Fire, Het Goede Doel) woonde ooit een tijdje in Dordrecht.
En zo heel af en toe gebeurt er een klein wondertje. Dan staat ineens een van die helden uit mijn jeugd zomaar op mijn stukje van de landkaart. Zo herinner ik me dat medio jaren tachtig de wereldberoemde vibrafonist Lionel Hampton optrad in de Zwijndrechtse Vonkenberg. In 1981 zag ik ‘Cruyffie’ in een DS’79-shirt voetballen aan de Krommedijk en in 1988 hing de wereldberoemde ‘Stier van Potter’ (geleend van het Mauritshuis) een tijdje in het Dordrechts Museum. Waarom ik dit allemaal opschrijf? Omdat er weer zo’n momentje aan zit te komen. Op 23 oktober staat de muzieklegende Lee Fields (‘Little James Brown’) op het podium van het Dolhuis. Heerlijke, kreunende ‘klaagsoul’… in Dordt. Jawel, het centrum van het Universum verschuift soms, voor héél eventjes, naar mijn eiland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s