Zouden Bert en Bram al een boterhammetje hebben gegeten?


bert-blaseOnrust in de polder, waar natte oogjes van verontwaardiging en woeste zweterige voorhoofden de inwoners van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam een helder zicht op de onvermijdelijke werkelijkheid ontnemen. ,,Zoek de riek, zet de koeien op stal en bel de dominee, want dit hoeven we niet te pikken.’’
Aanstichter van alle commotie is Bert Blase, waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Hij is alweer een tijdje bezig met een verkenningsmissie om aansluiting met Sliedrecht te bewerkstelligen. Zelf omschrijft hij het stukken voorzichtiger (burgemeesters zijn ook diplomaten), maar een goede verstaander kan al lang en breed zien aankomen dat hier voorzichtigjes wordt aangestuurd op financiële en organisatorische samenwerking die uiteindelijk zal leiden tot die onvermijdelijke gemeentelijke ineensmelting. En hoe reageren de inwoners van het 24.000 inwoners tellende Sliedrecht en de nog geen 18.000 inwoners tellende buurgemeente Hardinxveld? Als ware voetbalsupporters storten ze zakken vol valse emoties uit (,,Hardinxvelders en Sliedrechters… dat goat gewoan nie door éne deur!’’) en vergeten ze gemakshalve dat het grootste deel van hun leven zich al sinds jaar en dag in beide gemeenten afspeelt. Die grens is, net als die tussen Zwijndrecht en Ambacht, alleen nog maar een sentimentele grens.
Bram van HemmenVandaag een week geleden werd de pragmaticus Bram van Hemmen (39) uit IJsselmonde voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Sliedrecht en eind december gaat hij in het baggerdorp aan de slag. Zou hij al weten hoe de hooivork in de steel zit? Heeft hij met Bert al een boterhammetje gegeten? Zou waarnemer Blase nog een opvolger in vaste dienst krijgen? Dat wordt vast een ouwe, ervaren beroepsbestuurder die met Bram van Hemmen achter de schermen een fusieconcept voor de toekomst gaat voorkoken. En ach, niemand heeft ooit beweerd dat het een liefdeshuwelijk moet worden? Het gaat toch gewoon om de centen nietwaar? Ziet u nog wel eens een demonstrerende Dubbeldammer of Heerjansdammer bij het stadhuis in uw regio?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s