Een negatief zwaan-kleef-aan-effect op het Statenplein


omgaan met hangjongeren internetDe afgelopen zomer ontstond er zomaar ineens iets op het Statenplein dat ik als binnenstadsbewoner eerst wel aardig vond, maar later ook als minder leuk ben gaan ervaren. Het Statenplein werd, vér na het middernachtelijk uur, spontaan een punt van samenkomst voor de jongste jeugd en eerlijk gezegd vond ik dat aanvankelijk eerder amusant dan hinderlijk. Het begon allemaal vrij onschuldig, met jongens en meisjes van tussen de 15 en 18 jaar oud die, na een avondje Merz of Bibelot (al dan niet voorzien van een breezertje uit blik) nog even een uurtje lekker bij elkaar wilden blijven hangen. De budgetten van deze leeftijdsgroep zijn nu eenmaal beperkt dus een terrasje op het Scheffersplein even verderop is wellicht wat duur en het gemiddelde publiek is er (althans in de ogen van deze groep) wellicht wat aan de ouwe kant. En zo ‘groeide’ er dus een soort alternatief doe-het-zelf-terras op de lange houten bankjes en ik vond dat eigenlijk wel charmant. Hè lekker, de binnenstad begint een beetje te leven, dacht ik nog. Maar het zwaan-kleef-aan-effect dat hierdoor ontstond, pakte in de loop van de zomer steeds negatiever uit. Andersoortige jongeren namen het Statenplein geleidelijk over en het werd allemaal wat rauwer en lawaaiiger. De oorspronkelijke groep middelbare scholieren zie je er nu niet meer, want het plein wordt nu ’s nachts bevolkt door dezelfde groepen die ’s nachts het Vogelplein en het J.P. Heijeplein onveilig maken. De sfeer is er nu, op sommige avonden, eerder dreigend dan gezellig. Ghettoblasters en scootergeluiden schallen door de nacht, er wordt geschreeuwd, slecht ‘gerapt’, veel gedronken, soms zelfs gevochten en, wellicht als gevolg van de invoering van de wietpas, vrij openlijk in wiet gehandeld. ,,Maar gelukkig, het wordt nu ’s avonds kouder, dus we krijgen misschien weer even een tijdje rust”, zegt een bewoner van een van de appartementjes boven de speelgoedwinkel. ,,Nee, ik kan niet zeggen dat ik écht uitkijk naar het voorjaar’’, zegt de eigenaar van een maisonnette uit de torenflat op het plein. bewoner  ,,Ik vrees dat het dan gewoon allemaal weer opnieuw begint.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s