Nee, ze zeggen het er niet bij van dat eerste tientje


RMN167068DEMeneer, houdt u van dieren? Heeft u wel eens van glasvezelkabel gehoord? Kijkt u graag naar voetbal? Op de Sarisgang en de Kolfstraat wordt het winkelend publiek steeds vaker geconfronteerd met hondsbrutale colporteurs. Meestal zijn het studenten, met een vlotte babbel en een te snelle tegenreactie op een eerste weigering, want ze hebben het cursusboekje goed gelezen. Aangezien ik, als bewoner van de binnenstad, zo’n beetje dagelijks langs dat welkomstcomité moet, krijgt mijn assertiviteit onbedoeld wat hufterige trekjes. Gisteren liep ik de Sarisgang over terwijl ik alleen nog maar ‘Nee, nee, nee’ schreeuwde. Mijn hond is sindsdien nooit meer dezelfde geworden, want ze was er toch van overtuigd dat ze die middag niets ondeugends deed. Een handtekening zal ik dan ook zelden op straat zetten. Voor je het weet ben je de trotse adoptievader van een astmatische zeehondenbaby of heb je per ongeluk getekend voor een levenslang abonnement op de Okkie. De laatste maanden is het bijna letterlijk slalommen geblazen tussen die opdringerige studentjes die zogenaamd ‘betrokken’ voor een goed doel staan te werven. Dat goeie doel klopt vaak wel (Greenpeace, Stop Aids Now, Hartstichting), maar laat dat ‘betrokken’ maar weg. Als u zich door die bijbeunende studenten laat strikken verdwijnt, al naar gelang het goeie doel, een percentage van de opbrengst in hun zak. Zij noteren u voor een lidmaatschapje van een jaar voor pakweg 50 euro en ‘beuren’ daarvan het eerste tientje. Die studenten staan daar dus gewoon om poen te verdienen. Daar is natuurlijk op zich niks mis mee als het om een abonnement op een tijdschrift of een internetprovider gaat, maar het wordt allemaal wat dubieuzer bij goede doelen. Ze zeggen het er namelijk niet bij van dat eerste tientje en als u er naar vraagt gaan ze het antwoord uit de weg. ,,Heeft u een kaartje met het telefoonnummer en het mailadres?’’, vroeg ik laatst aan zo’n ledenwerver. ,,Dan lees ik alles even door en kan ik altijd nog bepalen hoe en wanneer ik lid word van KWF Kankerbestrijding.’’
Nee, dat had hij niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s