Een slap ‘achterafbriefje’ over verdwenen paaltjes


vest racebaanHet feit dat ik zelf aan de Vest woon weerhoudt mij er niet van om er over te schrijven. Ik vertegenwoordig hier niet mijn eigen belang, maar dat van honderden schoolgaande kinderen die hier dagelijks fietsen of over de smalle trottoirs lopen. Sinds de herbestrating is de Vest een levensgevaarlijke straat geworden, een racebaan. Gek eigenlijk, want je mag er officieel maar 30 km per uur rijden, maar ach, wie controleert dat nou helemaal?
De feiten: de hele zomer lang was de Vest opgebroken wegens een scala aan werkzaamheden (waterleiding, glasvezel, nieuwe trottoirs, nieuw wegdek etc…). Da’s mooi, denk je dan, dáár zal m’n straat vast op vooruit gaan. Toegegeven, het is ook mooi geworden, maar er zijn wel enkele cruciale dingen veranderd. Zo zijn de paaltjes weggehaald die bescherming boden aan voetgangers en die tevens als buffer dienden voor kolossale in- en uitdraaiende vrachtwagens die dagelijks het winkelcentrum Drievriendenhof bevoorraden. Ook is de voorrangssituatie voor fietsers, vanaf de Vriesebrug richting de Vriesestraat gewijzigd. Fietsers moeten nu wachten met oversteken (haaientanden) hetgeen automobilisten een vrijbrief verschaft om op het gaspedaal te trappen. Dat doen ze al ter hoogte van La Venezia omdat de poller (bij de Moskee) alweer ruim een half jaar permanent open staat. En dus is de Vest nu de ultieme sluiproute richting Staart en A15 geworden. Op de Vest geldt ook een stopverbod voor auto’s, maar door die wonderbaarlijke verdwijning van die paaltjes, fungeert de stoep nu als parkeerplaats voor postorderbedrijven, loodgieters, meubelbezorgers en allerhande types die op het Vrieseplein een harinkje of een Grieks broodje willen ‘scoren’. Over het weghalen van die paaltjes, die de schoolgaande kinderen in de ochtend- en middaguren nog enige bescherming verschaften, is nooit overleg vooraf gevoerd. Na weken lang bellen om uitleg viel er onlangs een briefje van de gemeente in de bus. De verklaring? Meer ruimte voor rolstoelers. Wat een rotsmoes, want ook mét paaltjes was er ruimte zat. En (vrij vertaald)  ‘wij willen in héél Dordt liever geen paaltjes meer’. Slap hoor. Die dingen stonden er toch niet voor niets?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s