Vanuit Zuidhoven, al een halve eeuw lang, eigenlijk geen nieuws


ZuidhovenWat kun je zeggen over dat mooie, groene Zuidhoven? Niet veel eigenlijk, want onopvallendheid is misschien wel de opvallendste eigenschap van dit stukje Dordt. Zuidhoven viert in november haar 50-jarig bestaan, maar heeft in die halve eeuw eigenlijk nooit in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Is het wel een wijk, of moeten we spreken van een uit de kluiten gewassen buurt? Even opzoeken… nee, geen wijk, want officieel hoort het bij Crabbehoff en dus is het een buurt, genoemd overigens naar een voormalige hoeve en later een buitenplaats die beiden de naam Zuydhove droegen. Er wonen ongeveer 900 mensen… 907 om precies te zijn, maar gisteren zag ik dat de 98-jarige meneer Pietersen wat grieperig was, dus het kan zijn dat het er alweer 906 zijn, of misschien tóch weer 907, maar die kans lijkt me niet zo groot, want de hoogzwangere mevrouw Jansen (29), een straatje verderop is pas uitgerekend voor eind november.
Het is sowieso altijd weer een feest als er een kindje geboren wordt in Zuidhoven, want dat gebeurt hooguit vijf keer per jaar. Zuidhoven is in de afgelopen halve eeuw namelijk sterk vergrijsd en momenteel wonen er vooral oudere Dordtenaren: 42 procent van de ‘Zuidhovenaren’ is 65-plusser, dus het aantal ‘echtparen zonder kind’ per huis is er gemiddeld het hoogst van heel Dordrecht.
Zuidhoven stond, in mijn jeugd bekend als een ‘best wel sjieke’ buurt en dat klopt ook wel als je het gemiddeld besteedbaar inkomen bekijkt. Er wonen veel ‘well to do-pensionado’s’ met een leuke ouewedagvoorziening (ex-leraren, ex-ambtenaren) en de tuintjes liggen er keurig bij. En wat kan ik verder over Zuidhoven melden? Weinig, tè weinig misschien. Zuidhoven, zo moet ik concluderen, is het meest onbekende stadsdeel van heel Dordrecht en volgens mij vinden de inwoners dat eigenlijk wel prima zo.
Op 10 november viert Zuidhoven haar jubileum met onder meer een groot feest in het BeneVia Muziekcentrum. De dag wordt afgesloten met een ‘verhalenwandeling’ door de buurt. Ik zou best wel mee willen, want ik weet blijkbaar veel te weinig van deze buurt. Of moet ik zeggen ‘enclave’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s