Bedankt bieb, ik ben nu verslaafd aan Six Word Stories


 For sale: baby shoes never worn. Met deze, uit zes woorden opgebouwde regel, waar je eigenlijk alleen maar stil van kunt worden, begint een persbericht van de Bibliotheek A tot Z. Slimme move van de bieb om met deze woorden een persbericht te beginnen, want ik werd er direct door ‘gegrepen’. De woorden zijn niet van een bibliotheekmedewerker, maar komen uit het geniale brein van Ernest Hemingway. Het is misschien wel het meest indrukwekkende korte verhaal (tevens het allerkortste verhaal) dat deze Amerikaanse schrijver ooit produceerde.

zesletterstoryIk was dus, zoals ik al zei, direct in beslag genomen door dit persbericht over een zogeheten Six Word Story wedstrijd, die de Dordtse bibliotheek in samenwerking met de gezamenlijke bibliotheken in de regio heeft uitgeschreven en waar iedere stad- en streekgenoot van 12 jaar of ouder aan mee mag doen. Om het persbericht kracht bij te zetten plaatste de bibliotheek nog wat andere voorbeelden van Six Word Story-schrijvers uit de regio. Wat te denken van deze? ‘Gisteren is morgen niet, leef vandaag’ door Elten Kiene uit Dordrecht. En de volgende mag er ook zijn: ‘Sleutel? Hoezo? Het was joúw idee!’ door Alex Silvius uit Leerdam.

Een Six Word Story is een compleet verhaal, verteld in zes woorden. Het is de ultieme uitvoering van het auterscredo ’schrijven is schrappen’. Het eindproduct kan spannend zijn, opwindend, bikkelhard, heel direct (in your face), of juist heel verhullend en raadselachtig.

De Six Word Story wedstrijd in Dordrecht en de regio is onderdeel van de landelijke leescampagne ‘Nederland Leest’. Tot 30 november aanstaande kunt er aan mee doen en de beste inzenders maken kans op een E-reader of een gratis bibliotheekabonnement.

Sinds ik dat persbericht las ben ik een beetje verslaafd geraakt aan die Six Word Stories. Bijna het hele weekend lang heb ik alleen maar verhaaltjes van zes woorden gezocht, gelezen en geschreven. De mooiste die ik op internet vond ging als volgt. ‘Ik ook van jou, loog ze.’ De aardigste die ik zelf kon bedenken gaat als volgt: ‘Slopen dat postkantoor! Zo weer vergeten.’

Meer over de wedstrijd is te vinden op www.debibliotheekatotz.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s