Dubbeldammers en Heerjansdammers bestaan ook nog


Drechtstad2Nee, vandaag zal het nog niet gebeuren en morgen ook niet, maar het concept-regeerakkoord is in ieder geval wél duidelijk: het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil binnen vijf jaar nog maar vijf ‘superprovincies’ en alleen nog maar gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Met minder gemeenten zijn minder burgemeesters, wethouders en gemeenteraden nodig en, in combinatie met het samenvoegen van provincies (Zuid-Holland met Zeeland?) kan een kostenbesparing van vele tientallen miljoenen euro’s worden bewerkstelligd.
Dit alles gaat grote gevolgen hebben voor het Drechtstedengebied. In eerste instantie zou je moeten stellen dat die samensmeltingen van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht (samen nét 73.000 inwoners) en die tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam (samen ruim 34.000 inwoners) nu met goed verstand niet meer zijn tegen te houden. Maar, zoals uit de optelsommetjes mag blijken, komen deze gemeenten zelfs bij een huwelijk niet eens aan die honderdduizend inwoners.
En dus móet de conclusie wel zijn dat één Drechtstad, of hoe dat ding straks dan ook mag heten, op veel kortere termijn dan gedacht, onafwendbaar is. Ook Papendrecht (32.000 inwoners) en Alblasserdam (nog geen 20.000 inwoners) komen daar niet onderuit.
Het beladen begrip ‘fusie’ veroorzaakt meestal veel emoties en dus kun je de ‘quotes’ in de kranten van de komende dagen al zien aankomen: raadsleden in de regio schreeuwen moord en brand en nemen woorden in de mond als ‘verlies van lokale identiteit’ en ‘wij zijn nu eenmaal héél anders dan die rare buurman’. Inwoners denken, dat hun dagelijks leven zal veranderen als hun gemeente zijn zelfstandigheid kwijtraakt. Dit blijkt meestal een kwestie van ‘vrezen om het lijden dat men vreest’ te zijn, iets dat overigens ook vaak snel weer wegebt. Natuurlijk, in de nieuw te vormen gemeenteraad van de Drechtstad zullen de bloedgroepen nog wel een tijdje zichtbaar blijven, maar ook dat, zo is gebleken uit die vele fusiegemeenten die ons voorgingen, is van tijdelijke aard.
En ach, hoe je het ook wendt of keert: eens een Heerjansdammer blijft een Heerjansdammer en de ware Dubbeldammers zal altijd blijven opstaan. Dus, Schapenkoppen, Erwtenpellers, Tuindorpers en Baggeraars, geloof me, jullie gaan nooit verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s