Els Boot toont dat ze een burgemeester met een hart is


NaibzayHet mag niet van minister Leers (Immigratie), niet van minister Opstelten (Justitie),  niet van minister Spies (Binnenlandse Zaken) en ook niet van twee hoogleraren die er voor hebben doorgeleerd. Toch volhardt burgemeester Els Boot van Giessenlanden in haar weigering om een Afghaanse asielzoeker  terug te sturen naar het land dat hij ooit ontvluchtte. Het betreft de in Hoogblokland wonende vluchteling Rafiq Naibzay (45). Die zou als jongeman bij de Afghaanse geheime dienst gewerkt hebben, maar dat is nooit bewezen, want het draait in deze affaire louter om geruchten. Toch kreeg Naibzay de zogeheten 1F-status en dat betekent in dit land gewoon ‘wegwezen’. Boot gaat daar, gesteund door de inwoners van Hoogblokland, keihard tegenin. Zij doet dit vooral omdat zij een groot persoonlijk drama voorziet, want voor Naibzay’s psychisch wankele echtgenote zou uitzetting van haar man namelijk wel eens ‘de doodsteek’ kunnen betekenen.
Boot, ElsNaibzay’s vrouw en kinderen mogen trouwens wél in Hoogblokland blijven, maar Boot weigert een gezin uiteen te rukken. Verder zijn er alom twijfels over de eerlijkheid van de rechtsgang in Afghanistan. Terugsturen zou voor Naibzay wel eens de doodstraf kunnen betekenen, want daarover doen ze niet zo moeilijk in dat land. Boot heeft ‘haar’ politiekorps dan ook verboden aan de uitzetting mee te werken en weet zich gesteund door 40 collega-burgemeesters. Ook de Alblasserwaardse CDA-prominent Willem Aantjes (ooit had óók hij als naïeve jongeling op het verkeerde moment het verkeerde pakje aan), neemt het voor haar op. In een brief aan zijn partijgenoot Leers laat Aantjes weten dat hij uitzetting van Naibzay ‘ongehoord’ vindt. De ministers, gesteund door de hoogleraren, zeggen dat burgemeesters niets te zeggen hebben over uitzetting van vreemdelingen. De politie staat, volgens hen, tijdens het wegvoeren van illegalen onder direct gezag van de minister van Immigratie en niet van een burgemeester. Els Boot wijkt geen centimeter en toont daarmee dat ze niet alleen een ruggengraat, maar vooral ook een hart heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s