Even na vijf uur begint in de binnenstad ‘de grote vlucht’


shuthappensAls het om werken gaat heb je grofweg twee soorten mensen: de vluchters en de blijvers. De vluchters hebben een fascinatie voor de klok. Als ze om vijf uur naar huis mogen, hebben ze om tien voor vijf hun bureautje op orde en hun jas al half aan. Vluchters willen nog wel eens een paar minuutjes van de baas stelen. Dat doen ze ‘legitiem’, omdat ze vorig jaar november op een drukke donderdag, door omstandigheden een uurtje moesten doorwerken, dus daar hebben ze recht op… vinden ze.
De blijvers zien helemaal geen klok, want ze hebben van zichzelf nu eenmaal geen ‘nine to five’-mentaliteit en het kan zomaar zijn dat ze in de late middag of in de vroege avond nog doodleuk aan een nieuwe klus beginnen. Het mag dan een cliché zijn, maar de vluchters worden meestal ambtenaar en de blijvers kiezen vaak voor het ondernemersvak. Overigens heb ik nog steeds geen waardeoordeel uitgesproken, want een hard werkende vluchter kan soms efficiënter zijn dan een dralende blijver en ik ken persoonlijk een heleboel hard werkende ambtenaren. Klokkijkende ondernemers bestaan vast ook, maar die zie je niet zo vaak, behalve dan misschien op de faillissementenpagina van de krant. Tot zover deze tweedeling in onze samenleving, maar nú het probleem: blijvers hebben vaak vluchters in dienst. Ik kwam daar weer eens keihard achter toen ik gisteren om exact kwart over vijf ’s middags een pakje sigaretten (ja, ik weet het) wou ‘scoren’. Eerst naar de sigarenboer… al dicht (kassa opmaken), drogist… bezig de deuren te sluiten (helft personeel heeft jas al aan), andere drogist… ‘jammer meneer, we houden er mee op voor vandaag.’
En toen viel het me ineens op: tussen kwart over vijf en half zes hoor je aan de Sarisgang, het Statenplein, de Kolfstraat en de Voorstraat de rolluikjes rollen en staat het winkelpersoneel in de startblokken richting bushalte of parkeergarage. Ik volg alle discussies over ruimere, meer klantgerichte, openingstijden met argusogen, maar vooralsnog zie ik, zo rond de klok van vijf, in de binnenstad vooral één grote ‘vlucht’. Dordt in slaapstand. Meppel op maandag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s